Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty torcik z jabłkami, galaretką i masą śmietanową na każdą okazję.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
Spód: jajka ubijamy z cukrami na puszysty krem. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy wodę i gotujemy, aż jabłka się rozpadną i powstanie mus. Dodajemy galaretki (w proszku) i miksujemy. Odstawiamy do ostudzenia.
Masa śmietanowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy, aż się rozpuści. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy amaretto i przestudzoną żelatynę.
Zimny biszkopt wkładamy do tortownicy, na biszkopt wylewamy zimną masę jabłkową, na masę jabłkową masę śmietanową. Torcik schładzamy minimum 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.