Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik truskawkowy na jogurcie i mleczku kokosowym. Leciutki i smaczny. Idealny na majówkę.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11796
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1284
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12437
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3344
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11796
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1284
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12437
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3344
Składniki
Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka pokruszyć blenderem na proszek. Masło ropuścić u wymieszać z ciastkami. Masą wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki.
5 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć i podgrzać aż się rozpuści. Jogurt wymieszać z mleczkiem kokosowym i stopniowo dodawać do żelatyny, cały czas mieszając. Odstawić, aby masa zaczęła lekko tężeć.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji. 10-15 truskawek pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na ciasteczkowym spodzie. Delikatnie wylać tężejącą masę jogurtową. Wstawić do lodówki, aby masa całkowicie stężała.
Pozostałe truskawki zmiksować z sokiem cytrynowym i 80g cukru na puree. Polewę wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, dodać puree truskawkowe i całość zagotować. Mieszając lekko ostudzić, potem wyłożyć szybko, ale ostrożnie na masę jogurtową (puree ścina się prawie natychmiast w kontakcie z zimną masą jogurtową). Ponownie wstawić do lodówki.
3 listki żelatyny namoczyć. 2-3 łyżki mleczka kokosowego podgrzać, żelatynę odcisnąć i dodać do mleczka. Resztę mleczka wymieszać z 20g cukru, dodać żelatynę. Ostudzić, aż masa zacznię tężeć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do mleczka kokosowego. Wymieszać i szprycką z końcówką w kształcie gwiazdki nakładać kleksy. Udekorować truskawkami. Smacznego :)