Do góry

Desery Przepis na:

Tort

Tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 1444

Smaczny, prosty w wykonaniu i efektowny.

Składniki

  • Biszkopt kawowy : 3 jajka
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier drobny 130 g
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • Masa : śmietana kremówka 36 % 400 ml
  • ser mascarpone 200 g
  • biała czekolada 80 g + sok z cytryny do smaku
  • mus gruszkowy 1 łyżka ( opcjonalnie )
  • Dekoracja suszone gruszki : 4 gruszki
  • barwnik niebieski i fioletowy
  • syrop : 2 części wody, 1 część cukru
  • żurawina niskosłodzona do mięs ok. 130 g
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszenie gruszek.

    Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.
    Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm.
    Wybierzmy owoce mniej dojrzałe.
    Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut.
    Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc.
    Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.
    Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.

  2. Biszkopt.
    Tortownica 16 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia.
    Cale jajka ubijamy z cukrem do białości.
    Mąkę przesiewamy z kawą i stopniowo dodajemy do ubitych jajek.
    Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
    Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 170 C do delikatnego przyrumienienia.
    Studzimy.
    Robimy poncz z kawy , wody i odrobiny cukru, studzimy.

  3. Krem.
    Czekoladę rozpuszczamy w parze wodnej.
    Schłodzoną śmietanę przekładamy do misy miksera mieszamy, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
    Do wpół ubitej śmietany dodajemy serek i lekko przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę.
    Masę doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie musem z gruszek.

  4. Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części.
    Pierwszą część przekładamy na paterę, nasączamy ponczem, nakładamy cienką warstwę żurawiny potem warstwę kremu.
    Analogicznie robimy z drugą częścią biszkoptu.
    Na koniec kładziemy trzeci biszkopt.
    Wierzch toru i boki pokrywamy resztą kremu.
    Górę posypujemy jadalnymi kolorowymi płatkami, boki plastrami suszonych gruszek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń