Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w wykonaniu i efektowny.
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3596
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 586
Soczysta świąteczna szynka.
Odsłon: 346
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3596
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 586
Soczysta świąteczna szynka.
Odsłon: 346
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 190
Składniki
Suszenie gruszek. Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości. Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm. Wybierzmy owoce mniej dojrzałe. Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc. Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą. Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.
Biszkopt. Tortownica 16 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia. Cale jajka ubijamy z cukrem do białości. Mąkę przesiewamy z kawą i stopniowo dodajemy do ubitych jajek. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 170 C do delikatnego przyrumienienia. Studzimy. Robimy poncz z kawy , wody i odrobiny cukru, studzimy.
Krem. Czekoladę rozpuszczamy w parze wodnej. Schłodzoną śmietanę przekładamy do misy miksera mieszamy, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Do wpół ubitej śmietany dodajemy serek i lekko przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę. Masę doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie musem z gruszek.
Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Pierwszą część przekładamy na paterę, nasączamy ponczem, nakładamy cienką warstwę żurawiny potem warstwę kremu. Analogicznie robimy z drugą częścią biszkoptu. Na koniec kładziemy trzeci biszkopt. Wierzch toru i boki pokrywamy resztą kremu. Górę posypujemy jadalnymi kolorowymi płatkami, boki plastrami suszonych gruszek.
Przepisy Desery
Desery
Keks pomarańczowy na święta
Desery
Szybka i pulchna babka na kefirze
Desery
Sernik z żurawiną
Desery
Deser z frużeliną borówkową w czekoladowych papilotkach
Keks pomarańczowy na święta
Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomar...
Odsłon: 20
Szybka i pulchna babka na kefirze
Pyszna, pulchna i wilgotna babka mocno cytrynowa na kefirze z dodatkiem kisie...
Odsłon: 189