Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Składniki
Suszenie gruszek. Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości. Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm. Wybierzmy owoce mniej dojrzałe. Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc. Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą. Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.
Biszkopt. Tortownica 16 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia. Cale jajka ubijamy z cukrem do białości. Mąkę przesiewamy z kawą i stopniowo dodajemy do ubitych jajek. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 170 C do delikatnego przyrumienienia. Studzimy. Robimy poncz z kawy , wody i odrobiny cukru, studzimy.
Krem. Czekoladę rozpuszczamy w parze wodnej. Schłodzoną śmietanę przekładamy do misy miksera mieszamy, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Do wpół ubitej śmietany dodajemy serek i lekko przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę. Masę doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie musem z gruszek.
Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Pierwszą część przekładamy na paterę, nasączamy ponczem, nakładamy cienką warstwę żurawiny potem warstwę kremu. Analogicznie robimy z drugą częścią biszkoptu. Na koniec kładziemy trzeci biszkopt. Wierzch toru i boki pokrywamy resztą kremu. Górę posypujemy jadalnymi kolorowymi płatkami, boki plastrami suszonych gruszek.