Do góry

Desery Przepis na:

tort ambasador

Przepis dnia 2019-12-04
tort ambasador

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 18293

Dodano:

Odsłon: 3381

osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam "Tort Ambasador"mniej bogaty bo bez brzoskwiń i orzechów. Tort jest duży, więc polecam go na większą imprezę. Tradycyjnie biszkopt jak i bazę do kremu przygotowuję dzień wcześniej...

Składniki

  • biszkopt: 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g drobnego cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • krem:0,5 litra mleka + 0,5 szkl do rozrobienia mąk
  • 5 żółtek;
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • 300g masła
  • dodatkowo: pół posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • pół szkl posiekanych orzechów włoskich
  • pół szkl rodzynek uprzenio namoczonych w alkoholu
  • puszka brzoskwiń
  • nasączenie 1 szklanka w dowolnych proporcjach:
  • sok z brzoskwiń
  • wódka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt: Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.
    Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.

  2. krem: Mleko wstawiamy do zagotowania. Mąki rozrabiamy w pół szklanki mleka, dodajemy żółtka. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części. Dwie łyżki masy zostawiamy sobie aby posmarować cienko wierzch tortu przed wylaniem galaretki.

  3. masa jasna: Do jednej połowy masy dodajemy 4-5 brzoskwiń pokrojonych w kostkę.

    masa ciemna: Do drugiej polowy masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy a następnie rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną gorzką czekoladę gorzką.

  4. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń połączonym w dowolnych proporcjach z wódką. Wkładamy w obręcz tortownicy i na nim należy rozsmarować masę ciemną, przykrywamy kolejnym blatem ciasta; nasączamy rozsmarowujemy masę z brzoskwiniami. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta nasączamy, smarujemy cienko kremem, układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 grudnia ... a ja do cappuccino ;) Pyszności, mniam, mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń