Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 249
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 249
Składniki
Białka w tem. pokojowej ubijamy. Gdy piana zacznie trzymać kształt dodajemy cukier kryształ. Cukier dodajemy w malutkich porcjach i bardzo pomału. Przed kolejnym dodawaniem pomiksujmy trochę by cy=ukier miał szansę się rozpuścić (jeśli upieczemy bezę z zostawionymi wyraźnymi kryształkami wyjdzie brązowa). Na koniec dodajemy również pomału sok z cytryny. Formujemy dwa blaty (łyżką na papierze do pieczenia. Ja robię to na blachach z piekarnika (cyli duże ok. 40 cm). Blachy układam piętrowo a po godz. zamieniam je miejscami. Blaty pieczemy (a właściwie suszymy) w tem, 100 lub 90 stopni. Piekarnik nagrzewamy wcześniej. I tak po godz. suszenia mamy beżę dośćmiękką w środku, ja wolę te bardzij suche dlatego zostawiam blaty nawet do 2 godz. Takie bezy pod przykryciem mogą leżeć długi czas. Krem: schłodzoną śmietanke ubijam, po ubiciu dodaję cukier puder i na koniec serek mascarpone (szybko łączę mikserem by masa została dość twarda). Grubą warstwę kłądę na 1 blat i wciskamw nią owoce drobno pokrojone. Przykrywam i 2 blat smaruje cinką warstwą kremu ( by lepiej trzymały sę owoce). Dobre, efektowne, polecam