Do góry

Desery Przepis na:

Tort Biała Dama

Tort Biała Dama

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1092

Dodano:

Odsłon: 13204

Biała Dama to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z kremem śmietanowo-serowym, z dodatkiem pysznych i soczystych brzoskwiń, ukoronowane uprażonymi na maśle wiórkami kokosowymi. Ideał dla osób, które nie lubią bardzo słodkich i ciężkich ciast. W formie tortu przypadnie gościom na każdej domowej imprezie :)

Składniki

  • BISZKOPT
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • KREM
  • 400 ml śmietanki 30-36%
  • 300 g serka twarogowego naturalnego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
  • DODATKOWO
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki)
  • 50 ml wody
  • POSYPKA KOKOSOWA
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 25 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę lub blat. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.

  2. Śmietankę, serek i cukier puder przekładamy do miski i miksujemy razem, aż powstanie gęsty krem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, delikatnie studzimy i całość przelewamy do kremu - miksujemy, aby żelatyna dokładnie połączyła się z masą.

    Brzoskwinie (wystarczy połowa puszki) odsączamy z syropu - zachowując pół szklanki syropu na poncz. Kroimy je w dużą kostkę.

    Całkowicie wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszą umieszczamy w formie i ponczujemy go syropem brzoskwiniowym zmieszanym z wodą (50 ml). Wykładamy 1/3 kremu, układamy na nim brzoskwinie, układamy kolejną 1/3 część kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, ponczujemy resztą syropu i wody, a na wierzch układamy ostatnią część masy. Przekładamy do lodówki do stężenia.

    Kokos, masło i cukier przekładamy do rondelka. Zagotowujemy, często mieszając. Zdejmujemy z planika, gdy wiórki zaczną brązowieć. Studzimy.
    Wystudzonymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 marca 2018 Wciągnęłabym kawałek do kawki :))))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń