Do góry

Desery Przepis na:

Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką

Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 507

Dodano:

Odsłon: 229

Pyszny torcik biszkoptowy z kremem malinowym, malinami i galaretką. Ten tort zrobiłam na naszą 22 rocznicę ślubu.

Składniki

  • Biszkopt pierwszy
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt drugi
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem malinowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń malinowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 gram margaryny
  • Dodatkowo
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 gram malin
  • 1 czekolada mleczna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dajemy mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie mieszamy, dajemy na tortownicę 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni.
    Jak biszkopt wystygnie, to przekrawamy go na pół.

  2. Biszkopt drugi:
    Białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy i dajemy na formę do pieczenia 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp 180 stopni.

    Krem malinowy:
    Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim budyń i mąkę, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na kipiące mleko wlewamy budyń , chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

    Galaretkę malinową rozpuszczamy, jak przestygnie to wsypujemy do niej maliny.

  3. Przekładamy:
    Blat przekrojonego biszkoptu dajemy na spód, na nim rozsmarowujemy troszeczkę kremu malinowego, wykładamy tężejącą galaretkę z malinami, dajemy biszkopt na 4 jajkach, wykładamy pozostały krem malinowy i przekładamy drugim blatem przekrojonego biszkoptu.
    Rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią tort, dekorujemy wedle uznania.

  4. Tort wstawiamy do lodówki, tak wygląda po przekrojeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń