Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny torcik, idealny na urodziny.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1739
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 235
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 180
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1739
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 235
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 180
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy po jednym żółtku. Na sam koniec dajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-35 minut (do suchego patyczka.) w temp 180 stopni. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka, wlewamy na kipiące mleko, chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Krem dzielimy na cztery części. Biszkopt przekrawamy na połowę, smarujemy jeden blat kremem, układamy pierniczki, smarujemy drugi raz kremem, przekładamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy odrobinkę kremem , układamy biszkopty, smarujemy kremem wierzch i boki. Na torcie układamy kiwi, obrane i pokrojone, galaretkę kolorową w cukrze i winogrona. Tort trzeba schłodzić.