Do góry

Desery Przepis na:

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 9637

Prosty, a zarazem efektowny tort brzoskwiniowy to pyszne połączenie śmietanowego kremu z mascarpone, puszystego biszkoptu oraz słodkich brzoskwiń. Dodatek gorzkiej czekolady idealnie współgra z pozostałymi składnikami.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka 6 szt.
  • Cukier 200 g
  • Mąka tortowa 150 g
  • Mąka ziemniaczana 100 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ocet 10% 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • Krem:
  • śmietana 30 % 700 ml
  • Mascarpone 250 g
  • Cukier puder 8 łyżek
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • śmietan fix 2 opakowania
  • Dodatkowo:
  • brzoskwinie w syropie 1 puszka 820g
  • czekolada gorzka 64% 100 g
  • Czekolada mleczna 100 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.

  2. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Dodać mascarpone i zmiksować przez chwilę. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Pierwszy blat nasączyć syropem z brzoskwiń, ułożyć 1/3 kremy oraz cząstki brzoskwiń. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, dodać 1/2 pozostałej porcji kremu i resztę brzoskwiń. Przykryć trzecim blatem i lekko go nasączyć. Wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałym kremem.

  3. 100 g czekolady gorzkiej oraz 50 g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wyciąć pasek na wysokość oraz obwód tortu. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka strunowego odciąć końcówkę. Na pasku "malować" płotek. Obwinąć nim tort i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Papier usunąć. Pozostałą część czekolady posiekać i udekorować wierzch tortu. Z papieru wyciąć kilka dłuższych prostokątów, pozostałą czekoladą w woreczku robić "płotki" i zwijać papier w rulon. Przełożyć na deskę i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Delikatnie usunąć papier. Rurki z czekolady ułożyć na wierzchu tortu. Udekorować brzoskwiniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń