Do góry

Desery Przepis na:

Tort Ciasteczkowy Potwór

Tort Ciasteczkowy Potwór

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 1029

Dodano:

Odsłon: 5743

Ciasteczkowy Potwór jest równie uroczym, co pysznym tortem. Trzy blaty czekoladowego biszkoptu w połączeniu z truskawkami i śmietankowym kremem tworzą smaczną całość.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • 6 jajek
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 150g. margaryny do wypieków
  • 150g. ciemnej czekolady
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 500g. serka mascarpone
  • szklanka cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • niebieski barwnik spożywczy
  • 250g. truskawek lub dżem truskawkowy
  • 140g. lukru plastycznego
  • 2 czekoladki w kształcie guziczka
  • 3 ciasteczka typu pieguski
  • DO NASĄCZANIA:
  • Słaba, lekko posłodzona herbata.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort Ciasteczkowy Potwór

Przygotowanie

  1. BISZKOPT CZEKOLADOWY:

    Czekoladę umieszczamy razem z margaryną w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą - tak, aby dno miski nie dotykało wody).

    Gdy masło i czekolada rozpuszczą się i połączą ze sobą, zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp. pokojowej.

  2. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.

    Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na bardzo gęstą pianę.

    W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.

  3. Do masy, z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margarynę z czekoladą oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować).
    Całość dokładnie miksujemy, aż nie będzie żadnych grudek.

  4. Dodajemy do masy pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica od 20cm. do 24cm.].

    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

    Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm. [Nie bójcie się tego sprawdzonego triku - bo on naprawdę działa! Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan, a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

    Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.

  6. KREM ŚMIETANKOWY:

    Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu.
    Rozdrabniamy widelcem serek i łączymy z całością, następnie wszystko miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

  7. PRZEKŁADANIE TORTU:

    Biszkopt kroimy na trzy równe blaty.
    Jeden z blatów kładziemy na paterze i nasączamy.

  8. Nakładamy krem, a na krem warstę dżemu (lub pokrojone truskawki).

  9. Przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i smarujemy kremem.
    (Jeżeli przekładacie tort truskawkami, ułużcie je również na tym blacie. Natomiast przełożenie dżemem wystarczy tylko w jednym miejscu, inaczej tort może być zbyt słodki).

  10. Do pozostałego kremu dodajemy spożywczy, niebieski barwnik.
    Ręcznie mieszając rozprowadzamy go po całości, aż krem będzie miał ładny, jednolity kolor.

  11. Układamy na torcie ostatni blat. Nasączamy, po czym boki oraz górę tortu smarujemy kremem. Całość ładnie wyrównujemy.

  12. DEKOROWANIE:

    Przekładamy krem do rękawa do zdobienia tortów, z końcówką typu 'zamknięta gwiazda'.
    Wykonujemy kremowe zdobienia wokół podstawy tortu.

  13. Następnie całą górę tortu, pokrywamy kremowymi zdobieniami.

  14. Żeby zrobić oczy, lepimy z lukru plastycznego dwie takiej samej wielkości kule.
    Dociskając, przyczepiamy do nich czekoladowe guziczki.

  15. Kładziemy oczy na torcie, delikatnie wciskając je w krem.

  16. Na samym końcu układamy połówki ciasteczek, tak, aby tworzyły kształt buzi potworka.

    Gotowy tort przechowujemy w lodówce!

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń