Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 97 Ocena: 2148

Dodano:

Odsłon: 2385

Tort czekoladowy z nutą wiśniówki z pysznym kremem z bitej śmietany. Tort idealny na urodziny każdą uroczystość.

Składniki

  • Biszkopt: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Krem: 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 200 g ciemnej czekolady 4 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja: 250 g Krem typu Nutella 150 g masła roślinnego
  • Poncz: 100 ml wiśniówki 100 ml przegotowanej wody Łyżeczka cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt



    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
    białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
    żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany,
    delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem
    do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.

    Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

    Pozostawić do wystudzenia,
    następnie biszkopt podzielić na trzy blaty

  2. Krem

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem pudrem cały czas miksując dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie łączymy na jednolitą masę.

  3. Składanie toru

    Składniki ponczu połączyć

    Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/3 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/3 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę.

  4. Dekoracja

    Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy.

    Gotowy krem można wstawić na około godzinę do lodówki wtedy będzie lepiej się nakładał na tort.

    Połową powstałego kremu obłożyć tort, pozostałą częścią udekorować tort szprycując rozetki.

    Tort schłodzić w lodówce



    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń