Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort czekoladowy z nutą wiśniówki z pysznym kremem z bitej śmietany. Tort idealny na urodziny każdą uroczystość.
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany,
delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem
do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Pozostawić do wystudzenia,
następnie biszkopt podzielić na trzy blaty
Krem
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem pudrem cały czas miksując dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie łączymy na jednolitą masę.
Składanie toru
Składniki ponczu połączyć
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/3 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/3 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę.
Dekoracja
Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy.
Gotowy krem można wstawić na około godzinę do lodówki wtedy będzie lepiej się nakładał na tort.
Połową powstałego kremu obłożyć tort, pozostałą częścią udekorować tort szprycując rozetki.
Tort schłodzić w lodówce
Smacznego
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 260
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 33
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 33
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 130
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 492
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 480
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 260
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 33
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 33
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 130
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 492
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 480
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, następnie biszkopt podzielić na trzy blaty
Krem Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem pudrem cały czas miksując dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie łączymy na jednolitą masę.
Składanie toru Składniki ponczu połączyć Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/3 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/3 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę.
Dekoracja Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy. Gotowy krem można wstawić na około godzinę do lodówki wtedy będzie lepiej się nakładał na tort. Połową powstałego kremu obłożyć tort, pozostałą częścią udekorować tort szprycując rozetki. Tort schłodzić w lodówce Smacznego
Przepisy Desery
Desery
Kremówka
Desery
Ciasto z rabarbarem
Desery
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Desery
Tiramisu truskawkowe.
Kremówka
Klasyczna kremówka, to ciasto, które wymaga czasu na jej przygotowanie, lecz...
Odsłon: 101
Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 130