Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1086
Dodano: 27.12.2018
Odsłon: 2692
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Pieczemy 2 biszkopty , jasny i ciemny. Biszkopt ciemny ma te same
składniki oprócz mąki pszennej , dodajemy 2 łyżki kakao i dosypujemy
mąkę pszenną żeby było 60 g .
Oddzielamy białka od żółtek.Do miski z żółtkami dodajemy cukier puder,
/ wcześniej odkładamy 2 łyżki cukru pudru / , i miksujemy, aż masa
podwoi swoją objętość , będzie prawie biała i puszysta.
Mąkę przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy te 2 łyżki cukru
pudru, ubijamy dalej , aż stanie się błyszcząca i sztywna.
Do masy żółtkowej dodajemy trochę ubitej piany , żeby ją rozrzedzić.
Wsypujemy partiami mąkę i ubitą pianę , wszystko delikatnie miesza-
my.Przelewamy do formy o średnicy 26 cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C , pieczemy około 40 min.
Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.
Masy robimy 2 , jedną jasną drugą ciemną.
Masa jasna -ubijamy zimną śmietanę . Do ubitej śmietany , dodajemy 1
fix do śmietany ,
serek mascarpone z cukrem pudrem. Delikatnie miksujemy.
Masa ciemna - tak samo, ubijamy śmietanę , dodajemy serek
mascarpone z cukrem pudrem ,fix , i dodajemy roztopioną czekoladę .
Delikatnie miksujemy.
Boki tortu obsypane tartą czekoladą .Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)