Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki, śmietanowo-owocowy. Efekt „wow” dla gości bez dużego wysiłku i kosztów. Spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Forma do galaretki (jeśli nie masz — można rozlać do szklanek, głębokiego talerza lub pucharków)
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1097
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1097
Składniki
Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy żelatynę, mieszamy szpatułką i zostawiamy do napęcznienia na co najmniej 10 minut.
Przygotowujemy owoce jagodowe i owoce — myjemy, a jeśli coś jest większe (np. ananas) — kroimy. Borówek nie trzeba kroić.
Nie wszystkie owoce dobrze współpracują z żelatyną. Niektóre zawierają enzym, który uniemożliwia jej stężenie. Ananas jest jednym z takich owoców. Jeśli masz świeży ananas, włóż go do rondla, dodaj 100 ml wody i podgrzewaj 3–5 minut. Jeśli owoce są konserwowe — pomijamy ten krok.
Sprawdzamy żelatynę — powinna napęcznieć. Jeśli nie — dajemy jej jeszcze czas.
Stawiamy rondelek z żelatyną na małym ogniu, cały czas mieszając szpatułką, aż całkowicie się rozpuści.
W dużej misce mieszamy śmietanę z owocami i cukrem. Cienkim strumieniem dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszając, aby śmietana się nie zwarzyła.
Rozlewamy masę do formy/forem.
Wkładamy galaretkę do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Gotowa galaretka w formie będzie sztywna. Delikatnie wyjmujemy z formy. Nasza forma otwiera się, jak na zdjęciu. Z szklanek galaretka nie wychodzi.
Dekorujemy deser.
My użyliśmy świeżej maliny i konserwowanego brzoskwini.
Smacznego! Mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało tak samo jak nam. W naszej rodzinie taka ilość galaretki znika w jeden dzień.