Do góry

Desery Przepis na:

Tort imieninowy serowo-owocowy

Tort imieninowy serowo-owocowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 544 Ocena: 7410

Dodano:

Odsłon: 1736

Tort z biszkoptem i trzema kremami. Tort obłożony kremem śmietankowym, dwukolorowym. Tort na przyjęcie imieninowe albo urodzinowe.Tort z tych prostych.

Składniki

  • BISZKOPT: -7 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -100 ml. musu porzeczkowego -100 ml. przegotowanej wody
  • KREM TRUSKAWKOWY:
  • -400 g. sera truskawkowego z wiaderka
  • -100 ml. śmietanki 30 % -100 g. serka mascarpone
  • -100 g. jogurtu greckiego -1 śmietan-fix -150 ml.musu truskawkowego
  • -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -400 g. sera waniliowego z wiaderka -100 ml. śmietanki 30 %
  • -100 g. serka mascarpone -100 g. jogurtu greckiego -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • -100 g. gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy
  • KREM JAGODOWY:
  • -400 g. sera śmietankowego z wiaderka -100 ml. śmietanki 30 %
  • -100 g. serka mascarpone -100 g. jogurtu greckiego -1 śmietan-fix
  • -150 ml.frużeliny jagodowej,przetartej
  • -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE:
  • -250 ml.śmietanki 30 % -125 g. serka mascarpone
  • -1 krem śmietankowy do tortów w proszku -barwnik różowy
  • OZDOBY: -150 g. mleka w proszku
  • -150 g. cukru pudru -troszkę mleka w płynie -barwnik jadalny czerwony
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spód biszkoptu włożyć do wyżej zabezpieczonej tortownicy.Nasączyć rozrzedzonym musem.

  3. krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę, ser i jogurt ubić z fixem. Następnie dodać mus z truskawek i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.

  5. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem,ale na sam koniec wmieszać startą czekoladą.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i schłodzić z pół godziny w lodówce.

  6. krem jagodowy- Wykonać jak z 1 kremem i wyłożyć do tortownicy.

  7. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  8. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''.

  9. obłożenie-Zmiksować śmietankę z serkiem i kremem w proszku. 1/4 zafarbować na różowo i posmarować nim tort od podstawy tortu na 1/3 wysokości. Białym kremem posmarować resztę tortu. Trochę wyrównać a potem specjalną szpatułką okrążyć bok tortu. Górę wyrównać a potem nożem przesunąć spiralnie.

  10. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.W specjalnych silikonowych foremkach, wycisnąć malinki i różyczki.

  11. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.

  12. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń