Do góry

Desery Przepis na:

Tort jogurtowo - truskawkowy

Tort jogurtowo - truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10245

Dodano:

Odsłon: 567

Smaczny, dzięki jogurtowi lekki tort, delikatnie cytrynowy, nie przesłodzony

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko duże 8
  • cukier 25 dag
  • mąka pszenna 30 dag
  • proszek do pieczenia 3/4 płaskiej łyżeczki
  • cukier waniliowy 1
  • Krem jogurtowo - śmietankowy:
  • Jogurt grecki 50 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 500ml
  • cukier puder 8 pełnych łyżek (lub do smaku)
  • żelatyna 6 łyżeczek (20 dag) + 12 łyżek wody
  • śmietan-fix 1
  • cukier waniliowy 1
  • truskawki ok. 40 dag
  • Krem śmietankowy:
  • śmietanka 30 lub 36% 500ml
  • cukier puder 5 łyżek
  • cukier waniliowy 1
  • śmietan-fix 2
  • Do nasączenia:
  • sok z cytryny 5 łyżeczek
  • woda 1 szkl.
  • cukier 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: (przygotowuję zawsze dzień przed przygotowaniem tortu)
    Białka należy ubić na sztywną pianę, ciągle ucierając dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać. Piec przez około 40 minut w temp. 165 stopni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

  2. Na drugi dzień (biszkopt będzie się łatwiej kroił) biszkopt przekroić w poziomie dwa razy.

    Krem jogurtowo - śmietankowy: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować) i odstawić na około 10 minut do przestygnięcia.
    Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (mrożone należy wcześniej rozmrozić) Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
    Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu, wymieszac i całość przełożyć do reszty jogurtu, dokładnie wymieszać. Następnie jogurt wlać do śmietanki, wymieszać delikatnie szpatułką.
    Masę jogurtowo- śmietanową podzielić na dwie części. Do jednej dodać banany, a do drugiej pokrojone i rozgniecione truskawki.

    Poncz do nasączenia: wszystkie składniki wymieszać.

    Na patere lub talerz połozyć jeden blat biszkoptu i zamknąć na nim obęcz tortownicy, biszkopt nasączyć go 1/3 ponczu, wyłożyć część kremu i delikatnie powciskać połowę truskawek, na to położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłozyć kolejną część kremu i resztę truskawek, przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć resztą ponczu i cienką warstwą kremu. Całość wstawić do lodówki na 2 godz. Zdjąć obręcz.

    Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Posmarować boki oraz wierzch bitą śmietaną. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i dowolnie udekorować (użyłam końcówki Wilton 1M, wycisnęłam rozetki i ozdobiłam malinami. Środek tortu udekorowałam resztą kremu i drażetkami.
    Tort podawać dobrze schłodzony. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń