Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, dzięki jogurtowi lekki tort, delikatnie cytrynowy, nie przesłodzony
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1601
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38581
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1319
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1601
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38581
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1319
Składniki
Biszkopt: (przygotowuję zawsze dzień przed przygotowaniem tortu) Białka należy ubić na sztywną pianę, ciągle ucierając dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać. Piec przez około 40 minut w temp. 165 stopni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Na drugi dzień (biszkopt będzie się łatwiej kroił) biszkopt przekroić w poziomie dwa razy. Krem jogurtowo - śmietankowy: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować) i odstawić na około 10 minut do przestygnięcia. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (mrożone należy wcześniej rozmrozić) Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu, wymieszac i całość przełożyć do reszty jogurtu, dokładnie wymieszać. Następnie jogurt wlać do śmietanki, wymieszać delikatnie szpatułką. Masę jogurtowo- śmietanową podzielić na dwie części. Do jednej dodać banany, a do drugiej pokrojone i rozgniecione truskawki. Poncz do nasączenia: wszystkie składniki wymieszać. Na patere lub talerz połozyć jeden blat biszkoptu i zamknąć na nim obęcz tortownicy, biszkopt nasączyć go 1/3 ponczu, wyłożyć część kremu i delikatnie powciskać połowę truskawek, na to położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłozyć kolejną część kremu i resztę truskawek, przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć resztą ponczu i cienką warstwą kremu. Całość wstawić do lodówki na 2 godz. Zdjąć obręcz. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Posmarować boki oraz wierzch bitą śmietaną. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i dowolnie udekorować (użyłam końcówki Wilton 1M, wycisnęłam rozetki i ozdobiłam malinami. Środek tortu udekorowałam resztą kremu i drażetkami. Tort podawać dobrze schłodzony. Smacznego :-)