Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
za każdym razem staram się robić inny tort, ale ten mi tak bardzo posmakował, że robiłam go już 3 razy. Polecam. Biszkopt jak i bazę do kremu najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu,. Biszkopt przekładamy kremem dzień przed podaniem, jedynie bitą śmietana dekorujemy w dniu podania...
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 902
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 902
Składniki
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
krem: Mąkę rozrabiamy w 0,5 szkl mleka. Do 1,5 szklanki mleka dodajemy roztrzepane żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, tak aby powstał budyń. Studzimy. To bardzo ważne, żeby budyń był zimny (ja biszkopt jak i tą masę zawsze robię dzień wcześniej) Miękkie masło ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce budyniu stale ucierając. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii , a do drugiej zimną kawę razem z fusami.
Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączamy i przekładamy kremami. Wierzch dekorujemy ubitą śmietaną.