Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort, nie mdły
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4020
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29428
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18864
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4020
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29428
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18864
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie wrzucić przez sitko proszek do pieczenia ciągle miksując. Dodać cukier, ocet, roztrzepane żółtka, ciągle ubijając. Na koniec mąkę mieszając delikatnie. Piec w piekarniku ja nagrzewam na termoobiegu do 200 stopni, wkładam i przekręcam na 170 stopni. Przepis na biszkopt na dwa podkłady. Na ten tort potrzebujemy 4 podkłady. Ja jeden biszkopt upiekłam z barwnikiem niebieskim.
Bita śmietana: Śmietane ubić, następnie dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem, wymiksować. Odłożyć trochę bitej śmietany na strojenie i to podzielić i do jednej części dodać barwnik niebieski i wymieszać będzie z tego zakładka.
Biszkopty namoczyć słabą herbatką z cytryną. Przełożyć dwie warstwy biszkopta. Trzecią warstwę przeciąć na trzy równe części. Na drugą warstwę biszkopta posmarowanego bitą śmietaną podzielić na pół i na każdej połówce po środku ułożyć dwie warstwy wyciętego biszkoptu, tzn na środku lewej połówki jeden odcięty kawałek, na prawej stronie pośrodku drugi kawałek, trzeci kawałek nam zostaje nie wykorzystany. posmarować je bitą śmietaną. Na to położyć czwartą warstwę biszkopta , uformować książkę, czyli biszkopta lekko wgnieść pomiędzy te trzecią warstwę wyciętą. Położyć na górę bitą śmietanę, na to opłatek. Po boku tortu dać bitą śmietanę nożem równo, strony robimy widelcem. Na górze stroimy zostawioną bitą śmietaną w koło opłatka, a pośrodku niebieską bitą śmietaną robimy zakładkę do książki. Smacznego!