Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort, nie mdły
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 163
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 65
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 639
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 271
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 163
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 65
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 639
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 271
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie wrzucić przez sitko proszek do pieczenia ciągle miksując. Dodać cukier, ocet, roztrzepane żółtka, ciągle ubijając. Na koniec mąkę mieszając delikatnie. Piec w piekarniku ja nagrzewam na termoobiegu do 200 stopni, wkładam i przekręcam na 170 stopni. Przepis na biszkopt na dwa podkłady. Na ten tort potrzebujemy 4 podkłady. Ja jeden biszkopt upiekłam z barwnikiem niebieskim.
Bita śmietana: Śmietane ubić, następnie dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem, wymiksować. Odłożyć trochę bitej śmietany na strojenie i to podzielić i do jednej części dodać barwnik niebieski i wymieszać będzie z tego zakładka.
Biszkopty namoczyć słabą herbatką z cytryną. Przełożyć dwie warstwy biszkopta. Trzecią warstwę przeciąć na trzy równe części. Na drugą warstwę biszkopta posmarowanego bitą śmietaną podzielić na pół i na każdej połówce po środku ułożyć dwie warstwy wyciętego biszkoptu, tzn na środku lewej połówki jeden odcięty kawałek, na prawej stronie pośrodku drugi kawałek, trzeci kawałek nam zostaje nie wykorzystany. posmarować je bitą śmietaną. Na to położyć czwartą warstwę biszkopta , uformować książkę, czyli biszkopta lekko wgnieść pomiędzy te trzecią warstwę wyciętą. Położyć na górę bitą śmietanę, na to opłatek. Po boku tortu dać bitą śmietanę nożem równo, strony robimy widelcem. Na górze stroimy zostawioną bitą śmietaną w koło opłatka, a pośrodku niebieską bitą śmietaną robimy zakładkę do książki. Smacznego!