Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zawsze wychodzi idealnie. Zaskakująco łatwy w przygotowaniu i tak delikatny, że rozpływa się w ustach.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5849
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8965
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8212
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5622
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5849
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8965
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8212
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5622
Składniki
Tortownica 20-21 cm, spód wyłożony papierem. Ja używałam dwóch foremek. Biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlewać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blaszki, wyrównać. W tortownicy upiec jeden biszkopt i przekroić na pół, lub piec dwa placki oddzielnie. Piec w 180 C ok. 20 minut. Ostudzić. Krem. Schłodzone mascarpone lekko zmiksować z masą krówkową. Dalej miksować dolewając schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Składanie tortu. Na spód tortownicy lub obręczy umieścić pierwszy biszkopt, delikatnie nasączyć ponczem. Posmarować cienką warstwą krówki. Ułożyć połówki truskawek.
Wyłożyć większą część kremu. Nałożyć drugi biszkopt, delikatnie nasączyć. Przykryć resztą kremu, rozłożyć kawałki truskawek. U mnie trochę kremu zostało, i szybko został zjedzony z truskawkami.
Polewa różana. Lekko podgrzać konfiturę różaną z sokiem cytrynowym. Przestudzoną polać truskawki. Najlepiej przez sitko. Schłodzić.