Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zawsze wychodzi idealnie. Zaskakująco łatwy w przygotowaniu i tak delikatny, że rozpływa się w ustach.
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 319
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 340
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 399
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16488
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 114
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 319
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 340
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 399
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16488
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 114
Składniki
Tortownica 20-21 cm, spód wyłożony papierem. Ja używałam dwóch foremek. Biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlewać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blaszki, wyrównać. W tortownicy upiec jeden biszkopt i przekroić na pół, lub piec dwa placki oddzielnie. Piec w 180 C ok. 20 minut. Ostudzić. Krem. Schłodzone mascarpone lekko zmiksować z masą krówkową. Dalej miksować dolewając schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Składanie tortu. Na spód tortownicy lub obręczy umieścić pierwszy biszkopt, delikatnie nasączyć ponczem. Posmarować cienką warstwą krówki. Ułożyć połówki truskawek.
Wyłożyć większą część kremu. Nałożyć drugi biszkopt, delikatnie nasączyć. Przykryć resztą kremu, rozłożyć kawałki truskawek. U mnie trochę kremu zostało, i szybko został zjedzony z truskawkami.
Polewa różana. Lekko podgrzać konfiturę różaną z sokiem cytrynowym. Przestudzoną polać truskawki. Najlepiej przez sitko. Schłodzić.