Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zawsze wychodzi idealnie. Zaskakująco łatwy w przygotowaniu i tak delikatny, że rozpływa się w ustach.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 508
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2665
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2644
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 508
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2665
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2644
Składniki
Tortownica 20-21 cm, spód wyłożony papierem. Ja używałam dwóch foremek. Biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlewać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blaszki, wyrównać. W tortownicy upiec jeden biszkopt i przekroić na pół, lub piec dwa placki oddzielnie. Piec w 180 C ok. 20 minut. Ostudzić. Krem. Schłodzone mascarpone lekko zmiksować z masą krówkową. Dalej miksować dolewając schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Składanie tortu. Na spód tortownicy lub obręczy umieścić pierwszy biszkopt, delikatnie nasączyć ponczem. Posmarować cienką warstwą krówki. Ułożyć połówki truskawek.
Wyłożyć większą część kremu. Nałożyć drugi biszkopt, delikatnie nasączyć. Przykryć resztą kremu, rozłożyć kawałki truskawek. U mnie trochę kremu zostało, i szybko został zjedzony z truskawkami.
Polewa różana. Lekko podgrzać konfiturę różaną z sokiem cytrynowym. Przestudzoną polać truskawki. Najlepiej przez sitko. Schłodzić.