Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na tort jest zawsze dobra pora. Tez pieczecie je w domu tak bez okazji ? Bo ja tak. Najbardziej lubię z owocami i tym razem padło na maliny. Dodatek świeżej mięty nadaje tortom ciekawego smaku.
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 674
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 65
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 228
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 280
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 1058
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 674
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 65
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 228
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 280
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 1058
Składniki
Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia. Potem białka ubić z cukrem. Następnie nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku. Na koniec porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 35-40 minut w temperaturze 160 stopni. Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki. Każdy z nich nasączyć ulubionym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny.
Mascarpone utrzeć z cukrem, wlać śmietanę i ubijać aż śmietana będzie odpowiedniej konsystencji.
Pierwszy placek ułożyć na paterze lub talerzu, wyłożyć porcję śmietany, rozłożyć maliny i zakryć drugim plackiem. Resztą śmietany posmarować boki i wierzch tortu a także udekorować za pomocą dowolnej tylki. Na sam koniec wykończyć malinami i miętą. Tort chłodzić w lodówce około 3 godziny.