Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort dla dziecka na urodziny. Tort z kremem michałkowym i malinowym. Tort oblany białą polewą czekoladową. Tort z motywem bajki Krecik.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 9032
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4308
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 817
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1086
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4042
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 9032
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4308
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 817
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1086
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4042
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.
Potem rozsmarować połowę dżemu.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek, jogurt i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę czekoladki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej nasączyć. Posmarować resztą dżemu.
krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że po jogurcie dodać przetarte przez sitko maliny. Po żelatynie wmieszać maliny, ale łopatką.Wyłożyć do tortownicy,śpieszyć się,bo krem gęstnieje.
Górę biszkoptu, odwrócić trochę nasączyć, ale nie za dużo, bo może się złamać, przy ponownym odwróceniu.
Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.
Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.
tynk-Zmiksować miękkie masło z pudrem cukrem i posmarować cały tort.
polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Połowę zafarbować na jasną zieloną a resztę podzielić i zafarbować na różne kolory. Zieloną rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż pod dekoracje.Na krawędziach zrobić ozdobny szlaczek
Na rozwałkowanej czarnej masie,wyciąć krecika w/g namalowanego wzoru.
Zrobić resztę dekoracji i za pomocą odrobinki wody przykleić do stelaża.
Na jeszcze nie zastygłej polewie ułożyć przygotowaną dekorację na górze tortu. Na dole poukładać resztę kwiatków. Tort przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem.