Do góry

Desery Przepis na:

Tort Oreo

Tort Oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 1001

Dodano:

Odsłon: 5490

Jeżeli lubicie ciasteczka Oreo, to pokochacie ten pyszny tort, już od pierwszej łyżeczki! Do zrobienia go wykorzystano 45 ciasteczek!, które są nie tylko głównym elementem zdobienia – ale również zostały wkruszone do śmietankowego kremu, umieszczonego pomiędzy dwoma blatami puszystego, waniliowego biszkoptu . Przepis KROK PO KROKU + zdjęcia

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY, CZARNY:
  • 6 jajek
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • szklanka cukru
  • zapach waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwnik spożywczy w proszku, czarny
  • SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • DODATKOWO:
  • 3 opakowania ( 1 op. 154 g.) ciasteczek OREO, [ 45 sztuk ciasteczek]
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT :

    Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy.
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę.
    W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.
    Do masy powstałej z ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, zapach waniliowy, barwnik czarny i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
    Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej pod względem koloru i konsystencji masy.

    Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].

    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45 min, do tak zwanego suchego patyczka.

  2. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawdę nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wysokości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

    Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy.

  3. KREM:

    W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Rozdrabniamy serek za pomocą łyżki- następnie ponownie wszystko ze sobą miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy.

  4. Połowę kremu przekładamy do osobnego naczynia i wkruszamy do niego 10 ciasteczek, po czym całość delikatnie mieszamy.

  5. PRZEKŁADANIE TORTU:

    Biszkopt przekrajamy na pół.

  6. Na dolny, biszkoptowy blat wykładamy całą część kremu z wkruszonymi ciasteczkami.

  7. Delikatnie rozprowadzamy krem na całej powierzchni blatu, przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy.

  8. Kremem bez ciasteczek smarujemy górę tortu i wygładzamy boki.

  9. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji.

  10. DEKOROWANIE:

    Skruszamy 23 ciasteczka, a następnie ich fragmentami obkładamy brzegi tortu.

  11. Gdy już nasze boki będą gotowe, niewykorzystane skruszone ciasteczka wysypujemy na środek tortu, tak- aby zostało nam po brzegach miejsce na kremowe zdobienia.

  12. Pozostały krem umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów z końcówką: ‘na wpół otwarta gwiazdka’.

  13. Robimy dookoła tortu kremowe kółeczka.
    Powinno nam wyjść od 8 do 10 takich kółeczek.

  14. W kremowe kółeczka wkładamy całe ciasteczka Oreo- po jednym ciasteczku na każde kółeczko.

    Dokruszamy dwa ciasteczka i wykładamy nimi luki pomiedzy krawędzią tortu, a kremowymi zdobieniami…

    … i pyszny ciasteczkowy tort jest gotowy!

  15. Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) !

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 05 lipca 2017 Moja córka przepada za ciasteczkami oreo. Myślę, że tort też jej posmakuje. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń