Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, puszysty i bardzo prosty. Taki właśnie jest tort oreo z mascarpone. Bez pieczenia, tylko z kilku składników i obłędnie pyszny. To świetny, słodki deser na lato, który po prostu rozpływa się w ustach.
Tortownica o średnicy 24cm
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 84
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 68
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 514
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 84
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 68
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 514
Składniki
Wyjmij tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przygotuj spód ciasta. Do malaksera wsyp ciasteczka oreo (165 g) i zmiel na drobny piasek. Taki proszek przesyp do miski.
W małym garnuszku rozpuść masło i od razu dodaj do zmielonych ciastek. Wymieszaj całość do połączenia. Masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby się ochłodziło i stężało.
W tym czasie przygotuj krem. Do głębokiej miski włóż serek mascarpone i krótko zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na puszystą pianę. Przełóż ją do serka mascarpone i delikatnie, na małych obrotach miksera, połącz.
Do kremu dosyp jeszcze cukier puder i chwilkę miksuj. Odłóż osiem łyżek masy do osobnej miski (może ona być potrzebna do wyrównania brzegów po wyciągnięciu ciasta z tortownicy). Do większej części masy mascarpone, dorzuć pokruszone ciasteczka typu oreo (sześć) i wymieszaj.
Z lodówki wyjmij tortownicę. Krem mascarpone wyłóż na spód ciasta i wyrównaj. Wstaw z powrotem do lodówki, min. na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekoruj torcik przekrojonymi na pół ciastkami typu oreo. Możesz również posypać wierzch zmielonymi oreo lub bardzo gorzką czekoladą.