Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Oreo to odzwierciedlenie uwielbianych przez wszystkich ciasteczek przełożonych kremem, ale w postaci wyjątkowego i eleganckiego ciasta bez pieczenia. Taki deser sprawdzi się zarówno na co dzień, do popołudniowej kawy, jak i od święta, z okazji ważniejszych wydarzeń i jubileuszy.
Samodzielnie zrób tort Oreo i to w mniej niż pół godziny. Deser nie wymaga pieczenia, a jedynie dobrego schłodzenia poszczególnych warstw, dzięki czemu ryzyko popełnienia ewentualnych błędów kulinarnych jest minimalne. Dodatkowo do przyrządzenia tego dania wystarczą ci zaledwie dwie miski. I choć nie jest to żaden biszkopt przekładany kremem cukierniczym, to efekt z pewnością zaskoczy każdego, a z pewnością wszystkie dzieciaki w okolicy. Jest znacznie prostszy niż wymagające pieczenia ciasto Oreo z czekoladowym biszkoptem.
Tortownica o średnicy 24 cm
Przygotowanie spodu nie wymaga pieczenia, a jedynie pokruszenia ciasteczek Oreo na drobny pył, razem z kremem. Następnie trzeba dodać płynne, ale ostudzone już masło i całość wymieszać na jednolite ciasto. Uważaj, by okruchy nie były zbyt duże, bo spód może się zwyczajnie kruszyć podczas krojenia. Większych kawałków użyjesz w kremie Oreo, więc bez obaw. Kluczowa jest także proporcja masła do użytych ciastek, gdzie powinna ona wynosić ok. 1:3-4, a więc na każde opakowanie Oreo użyj zaledwie 40-50 g masła. To znacznie mniej niż przy innych spodach z herbatników czy biszkoptów, głównie ze względu na zawartość kremu w ciasteczkach.
Po przygotowaniu jednolitej masy ciasteczkowej musisz bardzo dokładnie wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Kluczowe jest dobre dociśnięcie masy za pomocą szklanki lub innego, twardego narzędzia. Jeśli ciasto będzie zbyt luźno ułożone na dnie, z pewnością pokruszy się podczas krojenia. Na koniec włóż całość do lodówki na co najmniej 30 minut, by masło związało ciasteczka Oreo, a skorupa stała się twardsza i stabilna.
Śmietankowy krem Oreo jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć trzeba pamiętać o kilku ważnych wskazówkach. Pracuj zawsze na schłodzonych produktach, dzięki czemu zmniejszysz ryzyko zważenia się składników oraz szybciej otrzymasz gęstą i puszystą konsystencję. Cukier dodawaj na samym końcu, do niemal całkowicie stabilnego już kremu. Kiedy całość jest już gotowa, dodaj pokruszone ciasteczka - zarówno mniejsze, jak i większe kawałki, które zmiękną z czasem. Taki jasny krem Oreo możesz od razu rozkładać na zimnym spodzie. Jednak szczególnie w cieplejsze dni rozważ usztywnienie masy żelatyną, która także zapobiegnie zważeniu się kremu i przedłuży jego stabilność po wyjęciu z lodówki.
Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz urozmaicić śmietankowy krem Oreo, dodając do niego nieco rozpuszczonej czekolady, tworząc wersję czekoladową. Do środka możesz w tym przypadku dodać jasne ciasteczka, które będą wyróżniać się wizualnie i smakowo. Czarny biszkopt z ciemnym kremem i jasnymi ciastkami będzie prezentował się niezwykle elegancko.
Wystarczy, że dekorujemy tort kremem, co jest już samo w sobie ciekawą wizualizacją, ale oczywiście możesz użyć też ciasteczek Oreo. W gęsty krem powkładaj całe ciastka, w równych odległościach od siebie. Jeśli pozostały ci jakieś okruchy po lepieniu spodu, także możesz je rozsypać na wierzchu tortu. Pamiętaj, że po zakończeniu prac nad deserem, należy wstawić go do lodówki na co najmniej 6 godzin, choć najlepsze efekty da cała noc spędzona w chłodziarce.
Krem Oreo ma niezliczenie wiele zalet, a przede wszystkim jest bardzo... Oreo. Taki deser będzie idealnym rozwiązaniem, jeśli musisz przygotować szybkie i proste ciasto na wyjątkową okazję, czy to dla bliskiego, czy też kolegi z pracy. Nie zabieraj go tylko na grilla, bo ten pyszny tort Oreo nie lubi wysokiej temperatury.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19977
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 521
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 586
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7005
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244391
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19977
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 521
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 586
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7005
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244391
Składniki
Wyjmij tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przygotuj spód ciasta. Do malaksera wsyp ciasteczka typu Oreo (165 g) i zmiel na drobny piasek. Taki proszek przesyp do miski.
W małym garnuszku rozpuść masło i od razu dodaj do zmielonych ciastek. Wymieszaj całość do połączenia. Masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby się ochłodziło i stężało.
W tym czasie przygotuj krem. Do głębokiej miski włóż serek mascarpone i krótko zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na puszystą pianę. Przełóż ją do serka mascarpone i delikatnie, na małych obrotach miksera, połącz.
Do kremu dosyp jeszcze cukier puder i chwilkę miksuj. Odłóż osiem łyżek masy do osobnej miski (może ona być potrzebna do wyrównania brzegów po wyciągnięciu ciasta z tortownicy). Do większej części masy mascarpone, dorzuć pokruszone ciasteczka typu Oreo (sześć) i wymieszaj.
Z lodówki wyjmij tortownicę. Krem mascarpone wyłóż na spód ciasta i wyrównaj. Wstaw z powrotem do lodówki, minimum na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem torcik udekoruj przekrojonymi na pół ciastkami typu Oreo. Możesz również posypać wierzch zmielonymi Oreo lub bardzo gorzką czekoladą.