Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na ciasto, które będzie smakować tobie i bliskim? Ciasto Oreo z tego przepisu to doskonały pomysł! Ma wiele warstw, które doskonale się między sobą przenikają smakami. Możesz je przygotować zarówno w tradycyjnej blaszce prostokątnej, jak i okrągłej tortownicy. Wtedy może pełnić rolę uroczystego domowego tortu z wyjątkowej okazji, np. urodzin czy przyjęcia w ogrodzie.
Ciasto Oreo to prawdziwy hit wśród wielbicieli prostych przepisów na ciasta, które łączą klasyczny smak czekolady z wyjątkowym aromatem ciasteczek. Jest efektowne i smaczne, ale jednocześnie stosunkowo proste w przygotowaniu.
Bazą jest puszysty, wilgotny biszkopt czekoladowy z jajek, cukru, mąki pszennej, kakao, proszku do pieczenia i cukru waniliowego. Proste składniki wystarczą, aby stworzyć miękkie ciasto z czekoladową nutą. Idealnie komponuje się z lekkim kremem z dodatkiem ciasteczek Oreo. Powstaje on ze śmietanki 30% (może być też 36%), mascarpone, a także cukru pudru. Nie mogło w nim zabraknąć oczywiście ciasteczek – zarówno masy znajdującej się w środku, jak i zewnętrznej części.
Wszystkie składniki są łatwo dostępne i dobrze ze sobą współgrają. Warto wybierać produkty dobrej jakości – świeże jajka, naturalną śmietankę, prawdziwe kakao i oryginalne ciasteczka Oreo – to wszystko wpłynie na końcowy efekt ciasta.
Biszkopt jest bazą tego przepisu, która odpowiada za lekko czekoladowy smak i puszystą konsystencję ciasta Oreo. Najpierw oddziel białka od żółtek. Zrób to bardzo starannie, aby do białek nie przedostała się ani kropla żółtka, inaczej nie ubiją się prawidłowo. Białka ubijaj w czystej, suchej misce – najlepiej metalowej lub szklanej – dodając na początku odrobinę soli. Gdy zaczną się pienić, powoli dosypuj cukier wymieszany z cukrem waniliowym i kontynuuj ubijanie aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Pamiętaj, że cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Możesz to sprawdzić, rozcierając pianę między palcami.
Gdy piana z białkami i cukrami jest gotowa, zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka pojedynczo. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną z sypkimi produktami. Dzięki temu ciast Oreo na biszkopcie będzie bardzo delikatne i pozbawione grudek.
Suche składniki dodawaj do masy jajecznej delikatnie, mieszając szpatułką, najlepiej ruchami od dołu do góry. Nie używaj już miksera. Chodzi o to, aby nie napowietrzać mocno biszkoptu, który po upieczeniu może opaść.
Przepis na ciasto Oreo z mascarpone nie udałby się, gdyby nie kultowe ciasteczka. Na początek oddziel ich kruchą zewnętrzną część od białej masy, który trzeba delikatnie podgrzać wraz z mlekiem. Przyda się do późniejszego przygotowywania kremu.
Zacznij od dobrego schłodzenia śmietany kremówki. Możesz ją umieścić chwilę przed ubijaniem w zamrażalniku. Zadbaj też o miskę – powinna być czysta i sucha, a najlepiej też dobrze schłodzona. Śmietankę (30 albo 36%) ubijaj na wysokich obrotach aż do uzyskania sztywnej konsystencji. W osobnej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem – krótko, tylko do połączenia składników. Dodaj też krem z ciastek z Oreo rozpuszczony w mleku. Pamiętaj, aby był on przestudzony w trakcie łączenia składników.
Pod koniec połącz delikatnie ubitą śmietanę z masą mascarpone, używając szpatułki lub miksując bardzo krótko na najniższych obrotach. Warto ją schłodzić przez kilkanaście minut, zanim zaczniesz ją nakładać na biszkopt czekoladowy – wtedy stanie się jeszcze bardziej stabilna i łatwa do rozprowadzenia.
Ostatnim krokiem jest dodanie pokruszonych ciasteczek Oreo. Wmieszaj je na samym końcu, żeby nie rozpadły się całkowicie.
Przepis na ciasto Oreo z mascarpone i śmietaną możesz w łatwy sposób urozmaicić, korzystając z łatwo dostępnych składników. Jednym z najpopularniejszych pomysłów jest polewa – wystarczy rozpuścić tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady z odrobiną śmietanki kremówki i polać nią wierzch ciasta. Do kremu możesz z kolei dorzucić drobne kawałki posiekanej czekolady. Jeśli chcesz wypróbować wersję bez pieczenia, zobacz nasz przepis na tort Oreo.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 130
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 88
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 130
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 88
Składniki
Do małej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj sypkie składniki.
Teraz przygotuj pianę, która jest podstawą biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i umieść je w metalowej misce. Dodaj odrobinę soli. Zacznij ubijać na wysokich obrotach. Kiedy masa zacznie robić się gęsta i sztywna, stopniowo dodawaj cukier biały wymieszany wraz z waniliowym. Na koniec powinna powstać błyszcząca piana. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
Teraz zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki delikatnie szpatułką, aby masa się dodatkowo nie napowietrzyła.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj masę oreo. Ciastka podziel na dwie części, oddzielając od nich krem. Umieść go w małym rondelku wraz z mlekiem. Podgrzej, aby składniki się połączyły. Odstaw do ostudzenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubij, aby masa była sztywna i gładka.
Osobno zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem. Pod koniec dodaj rozpuszczony krem z ciastek Oreo wraz z mlekiem. Teraz połącz ubitą śmietanę wraz z powstałym kremem, delikatnie mieszając szpatułką. Można też zmiksować krótko mikserem. Na końcu posiekaj pozostałą część ciastek Oreo i wmieszaj delikatnie w masę.
Biszkopt podziel na dwie części. Wyłóż na spód masę Oreo, następnie przykryj ją ciastem czekoladowym. Na wierzch ponownie wyłóż masę Oreo. Tak przygotowane ciasto możesz polać dodatkowo czekoladą albo posypać ciasteczkami.