Do góry

Desery Przepis na:

tort orzechowy

Przepis dnia 2019-10-06
tort  orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 1887

nie przepadam za orzechowymi wypiekami ale ten tort tak bardzo mi posmakował, iż z pewnością jeszcze nie raz go zrobię. Składniki podane na tortownicę średnicy 22cm. Na prawdę szczerze polecam ten tor

Składniki

  • ciasto orzechowe: 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szkl mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem: 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300g masła
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • dodatkowo dżem do przełożenia tortu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 45 min w 165st.

  2. krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut.

  3. Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja masę zawsze robię dzień wcześniej.
    Następnie budyń łączymy z miękkim masłem. Krem podzieliłam na 2 części 1/3 na 3/4 tą mniejszą zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam mielone orzechy.

  4. nasączenie:
    jak zwykle robię na oko całości ma być 3/4 szklanki; a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, cukier, kieliszek rumu.

  5. Biszkopt dzielimy na trzy części. Nasączamy, przekładamy kremem, jedną część smarujemy dodatkowo dżemem. Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń