Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na większą imprezę urodzinową czy imieninową. Tort z 4 biszkoptów i 3 kremami. Tort oblany polewą czekoladową z nutellą. Tort udekorowany ozdobami z mleka w proszku.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1148
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 118
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 440
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1148
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 118
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 440
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Dodać olej wymieszać ale niedługo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*. Upiec drugi taki sam. Następne dwa upiec dodając kakao.
Do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia, ułożyć ciemny biszkopt. Nasączyć zimną kawą.
krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Dalej ubijać dodając serek, jogurt i frużelinę. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do blaszki na biszkopt i wyrównać.
Przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć.
krem 2- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Postąpić jak z 1 kremem, lecz czekoladę wmieszać na koniec po żelatynie. Wylać do blaszki i wyrównać.
Przykryć ciemnym biszkoptem i nasączyć.
krem 3- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do blaszki i wyrównać.
Zaraz przykryć ostatnim biszkoptem, ale dołem do góry, będzie to spód tortu.Tego nie nasączamy.Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, przykryć paterą, odwrócić i "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier.Boki wyrównać.
polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem. Ostudzić mieszając od czasu do czasu. Posmarować cały tort a gęstniejącą polewą zrobić esy-floresy.
dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja). Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje i zafarbować. Dekoracje zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.Dekoracje zrobić tak jak w poprzednim torcie.
Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.