Do góry

Desery Przepis na:

Tort "Pani Wiosna"

Tort Pani Wiosna

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 4006

Dekorację odrysowałam z zagranicznego filmiku, tak bardzo mi się spodobała: [ Наринэ Шахраманян ] Lecz wykonałam inną techniką z masy plastycznej z mleka w proszku. Robiłam jednocześnie dwa takie torty na Dzień Kobiet.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -3/4 szklanki mocnej kawy i posłodzonej
  • DO POSMAROWANIA: -300 g.dżemu malinowego
  • KREM TRUSKAWKOWY :
  • -150 ml.śmietanki 30 % -400 g. sera truskawkowego z wiaderka
  • -150 g. jogurtu greckiego -20 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -250 g. truskawek
  • KREM STRACCIATELLO :
  • -150 ml.śmietanki 30 % -400 g. sera mascarpone
  • -150 g. jogurtu greckiego -60 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -50 g. gorzkiej czekolady
  • OBŁOŻENIE I ROZETKI:
  • -250 ml.śmietanki 30 % -100 g. serka mascarpone
  • -1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku
  • OZDOBY:
  • -200 g. mleka w proszku -200 g. cukru pudru
  • -ok.63-65 ml. mleka w płynie
  • -barwnik jadalny czerwony, żółty, czarny i zielony
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy. Potem rozsmarować połowę dżemu. (zapomniałam zrobić zdjęcie.)

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek, jogurt i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej nasączyć.Posmarować resztą dżemu.

  5. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast truskawek, domieszać tartą czekoladę. Wyłożyć do tortownicy.

  6. Górę biszkoptu, odwrócić trochę nasączyć, ale nie za dużo, bo może się złamać, przy ponownym odwróceniu.

  7. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  8. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.

  9. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.

  10. obłożenie-Zimną śmietankę ubić z mascarpone, potem z kremem. Posmarować cały tort, lecz trochę zostawić na rozetki.

  11. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Połowę zostawić białą a resztę podzielić i zafarbować na żółto, czerwono, niebiesko,zielono i czarno.Potem z części czerwonej i żółtej, zagnieść na pomarańczowo.Białą rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż pod dekoracje.

  12. Na krawędzi zrobić ozdobny szlaczek

  13. Dekorację odrysowałam z filmiku.:Наринэ Шахраманян

    https://www.youtube.com/watch?v=cyiP7T8LZdI&t=83s

  14. Na stelażu, zaznaczyć zarys rysunku. Będzie łatwiej przyklejać elementy.

  15. Ponownie takie kontury zaznaczyć, ale mocniej na rozwałkowanej czarnej masie.

  16. Wyciąć elementy skalpelem.

  17. Przykleić odrobinką wody na stelażu.

  18. Z kolorowych mas powycinać odpowiednią foremką elementy płatków na kwiatki. Potem uformować kwiatki.

  19. Wykonać resztę kwiatków i listków.

  20. Za pomocą odrobinki wody, przykleić kwiatki i listki, jako wianek na głowę.
    Robiłam jednocześnie dwie dekoracje na dwa torty.

  21. Udekorować tort a z reszty kremu zrobić rozetki.

  22. Tort przetrzymywać w lodówce, ale przed krojeniem wyjąć z pół godziny wcześniej, żeby dekoracja ciut zmiękła. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 13 marca Nie wiem co bardziej lubię w Pani przepisach: bardzo apetyczne ciasta czy dekoracje pokazane krok po kroku tak, że teoretycznie wyglądają na łatwe ale /u mnie/ w praktyce jeszcze nie zawsze wychodzą:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 11 marca Przecudny, mistrzostwo dla twojej pomysłowości ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 10 marca Cudowny tort! Kulinarne dzieło sztuki! :) Ogromne chapeau bas! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asia67 09 marca zazdroszczę talentu i na pewno jest przepyszny Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 marca "Pani Wiosna" wygląda rewelacyjnie, nic tylko wstawić do gabloty i podziwiać :)
Super tort, jak zresztą wszystkie, prawdziwe cukiernicze mistrzostwo :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń