Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo znany tort w Austrii. Tort czekoladowy, przełożony dżemem i oblany polewą czekoladową. Podawany z kleksem bitej śmietany.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34864
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15208
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34864
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15208
Składniki
Czekoladę rozpuścić na parze. Masło utrzeć z 1/3 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Białka ubić z resztą cukru. Razem z mąką, proszkiem, orzechami ostrożnie połączyć. Wyłożyć dno tortownicy 27cm. krążkiem papieru do pieczenia. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 175*przez 40-45 min. Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
Dżem rozmieszać z gorącą wodą i przelać przez sitko.Dżemem tym z sitka, posmarować krążek ciasta.
Przykryć drugim blatem ciasta i cały tort posmarować tym rzadkim musem z dżemu.Schłodzić w lodówce.
Cukier wymieszać z kakao i wodą na papkę. Wstawić nad parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło i czekoladę w kostkach. Cały tort oblać polewą czekoladową.
Roztopioną białą czekoladą, zrobić napis i esy-floresy.
Tort podawać z kleksem, bitej śmietanki.