Do góry

Desery Przepis na:

Tort Serce na Dzień Matki

Tort Serce na Dzień Matki

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 185

Na Dzień Matki upiekłam prosty tort w kształcie serca przełożony bitą śmietaną i truskawkami. To niespodzianka dla mojej mamy:-) Mam nadzieję, że się ucieszy, gorąco zachęcam do wypróbowania.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 1 litr śmietany kremówki 30 %
  • 4 śmietan - fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 kg truskawek
  • serca z białej i gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać przez sito, odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku.

    Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników. W międzyczasie dodać wodę i delikatnie wymieszać.

    Przygotować tortownicę, u mnie w kształcie serca. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra - dół) do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjąć z piekarnia, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt przekroić na trzy krążki.

    ! Jeśli nie macie takiej foremki, upieczcie biszkopt w normalnej tortownicy. Przygotujcie szablon serce, przyłóżcie do ciasta i wytnijcie serce.


  2. Truskawki umyć, usunąć szypułki, odsączyć na sicie a później pokroić na talarki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder oraz śmietan - fixy. Wszystko jeszcze raz zmiksować.

    Każdy krążek smarować bitą śmietaną i przekładać truskawkami. Boki tortu posmarować bitą śmietaną. Wierzch i boki tortu udekorować według uznania.

    Smacznego!


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń