Do góry

Desery Przepis na:

tort śmietanowy z wiśniami

tort śmietanowy z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21277

Dodano:

Odsłon: 3205

.lekki torcik z bitą śmietaną. To chyba najprostszy i najszybszy do zrobienia tort jaki może być. Biszkopt porządnie nasączony i przełożony bitą śmietaną. Ja dodatkowo jedną warstwę kremu posypałam rozmrożonymi wiśniami.

Składniki

  • biszkopt: 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • krem: 750 ml śmietany 36%
  • 50g cukru pudru lub więcej do smaku
  • wiśnie
  • nasączenie: 150 ml wody
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml alkoholu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
tort śmietanowy z wiśniami

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone.

  2. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier do smaku następnie do lodówki na 30 minut.

  3. Biszkopt przekrawamy na 3 części, nasączamy przekładamy bitą śmietaną i jedną lub dwie warstwy posypujemy wiśniami. Wkładamy do lodówki na noc...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń