Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie smaku czekolady, wiśni i bitej śmietany w idealnych wyważonych proporcjach
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 165
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4240
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 165
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4240
Składniki
* Polecam pracę rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt i przygotować wiśnie, a następnego złożyć tort.
Biszkopt: Białka ubij ze szczyptą soli pod koniec dodając łyżkę cukru (z ilości przygotowanej do biszkoptu) Żółtka ucieraj z resztą cukru, po kilku minutach dodając gorącą wodę Sypkie składniki przesiej na sicie i połącz w misce Dodaj stopniowo sypkie składniki do żółtek, połącz mikserem Następnie dodaj partiami ubitą pianę z białek, mieszaj delikatnie aby nie zbić piany Przelej do tortownicy lub rantu, którego dno wyłożone jest papierem do pieczenia, nie wykładaj boków! Piecz przez ok. 40 min w temp. 160°C do suchego patyczka (grzałka góra-dół) Pozostaw do całkowitego wystudzenia Wystudzony biszkopt owiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki Przed przekładaniem tortu zetnij górkę biszkoptu i podziel resztę na trzy równe krążki
Masa wiśniowa: Odłóż osiem ładnych sztuk wiśni do późniejszej dekoracji Resztę przesyp na patelnię, dodaj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu przez kilka minut Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody, aby nie było grudek Wyłącz palnik pod wiśniami i wlej skrobię rozmieszaną z wodą, dokładnie wymieszaj Włącz palnik i doprowadź całość do zagotowania
Nasącz: Połącz sok i wiśniówkę/wódkę Jeśli nie chcesz używać alkoholu, dodaj ok. 100 ml soku wiśniowego
Masa śmietanowa: Miskę w której będziesz ubijać śmietanę oraz ubijaczki do miksera włóż najpierw do zamrażalnika na 15 min Ubij na sztywno śmietanę z usztywniaczem i cukrami, w razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru Ok. 4 łyżki masy przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki do późniejszej dekoracji Drugi worek bez końcówki również napełnij masą, za jego pomocą będzie łatwiej składać tort
Złożenie tortu: Na talerz lub podkładkę pod tort wyłóż niewielką ilość masy śmietanowej, posłuży do przyklejenia tortu, żeby się nie ruszał w trakcie pracy Użyj rantu lub obręczy od tortownicy w której piekł się biszkopt Na spód wyłóż pierwszy krążek biszkoptu, zamknij rant lub obręcz tortownicy Nasącz biszkopt obficie przygotowanym płynem Następnie za pomocą worka cukierniczego wyciśnij okrąg z masy śmietanowej, przy samym brzegu rantu/tortownicy * Dzięki temu wiśnie nie pobrudzą masy w trakcie dekorowania boków tortu. Następnie na biszkopt wyłóż połowę masy wiśniowej i wyrównaj Wiśnie przykryj masą śmietanową, wyrównaj Następnie pierwszą warstwę przykryj kolejnym krążkiem biszkoptu, dociskając dosyć zdecydowanym ruchem * Polecam do środkowej warstwy tortu użyć górnego wypukłego krążka biszkoptu obróconego do góry nogami, dzięki temu tort będzie płaski po złożeniu. Postępuj analogicznie jak przy pierwszej warstwie, czyli nasącz biszkopt, wyciśnij okrąg z masy śmietanowej, po środku wyłóż wiśnie i całość przykryj masą śmietanową Na górę połóż ostatni krążek biszkoptu, dociśnij Posmaruj go masą śmietanową Ściągnij rant/obręcz Pozostałą częścią masy śmietanowej obłóż wierzch i boki tortu, wyrównaj za pomocą szpatułek
Dekoracja tortu: Boki tortu obsyp wiórkami czekoladowymi Na wierzchu wyciśnij różyczki z odłożonego wcześniej kremu (osiem) Na górze każdej różyczki wciśnij odłożoną wisienkę Środek wypełnij wiórkami czekoladowymi, uważając aby nie posypać różyczek Ew. pozostałą masą śmietanową udekoruj dół tortu przy styku z podkładką/talerzem