Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekoladowy, więc do nasączenia oprócz kawy wykorzystałam czekoladowy likier Baileys. Wyszło pysznie.
tortownica 26cm ze szklanym dnem, mikser, 4 miski (jedna metalowa, do kąpieli wodnej)
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 1187
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 312
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 1187
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 312
Składniki
Na dnie tortownicy wyłożyć połowę biszkoptów, tak aby biszkopty dokładnie zakryły spód. Espresso wymieszać z likierem i połową nasączyć biszkopty.
Śmietanę ubić z usztywniaczem na sztywno i odstawić do lodówki.
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym w kąpieli wodnej na puszystą masę (ok. 5 minut), następnie przełożyć do zimnej miski i nadal ubijać, aż masa ostygnie i będzie zupełnie jasna.
W osobnej misce wymieszać mascarpone z mlekiem i partiami dodawać do masy jajecznej. Na końcu dodać ubitą śmietanę.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i spiralnie wyłożyć 1/3 na przygotowane biszkopty. Ewentualnie lekko wyrównać powierzchnię, żeby dokładnie zakryć ciastka.
Następnie nałożyć pozostałe biszkopty, nasączyć i znów nałożyć 1/3 masy, znów lekko rozsmarować. Pozostałym kremem wyciskać okrągłe kleksy na całej powierzchni ciasta.
Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem posypać całość kakaową mieszanką. Smacznego :)