Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort bardzo czekoladowy o smaku rumowym.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 143
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 466
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 28
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1206
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4659
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 143
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 466
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 28
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1206
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4659
Składniki
ciasto czekoladowe: Czekoladę rozpuścić na parze z 50 g. masła.Ostudzić do letniego.Resztę masła utrzeć z 1/2 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem,połączyć z masą.Dosypać orzechy i wymieszać.Białka ubić z resztą cukru. Ostrożnie wkręcić w ciasto.Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia 30 cm. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 180* przez 30-35 min. Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
Dżem podgrzać i 1/2 nasączyć 1 krążek.
krem truflowy: Cukierki roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Śmietankę truflową ubić z śmietan-fixem, potem jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony krążek w tortownicy. Przykryć drugim blatem. Ten nasączyć resztą dżemu.
krem czekoladowy biały: Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie z jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony 2 krążek w tortownicy. Przykryć trzecim krążkiem.Całość schłodzić.
Po schłodzeniu,zdjąć obręcz z tortownicy. Tort ułożyć na kratce, albo tacce.
polewa czekoladowa: Czekolady wraz ze śmietanką, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestygniętą, posmarować cały tort. Z reszty gęstniejącej polewy, zrobić esy-floresy na górze tortu. Przenieść na paterę i przetrzymywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.