Do góry

Desery Przepis na:

Tort Truskawkowy

Tort Truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 971

Dodano:

Odsłon: 2708

Puszysty biszkop, przełożony pysznym kremem ze świeżych truskawek, pod pierzynką z delikatnego kremu śmietankowego, a w elemencie ozdoby truskawki i śmietankowe zdobienia!SMACZNEGO!!!

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM TRUSKAWKOWY:
  • 250g. truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml. śmietany kremówki 36 %
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 250g. serka mascarpone
  • 250 ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • pół szklanki cukru pudru
  • DO OZDOBY:
  • 250g. świeżych truskawek
  • DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
  • Słaba, lekko posłodzona herbata.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę.

    W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
    Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie- za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż masa będzie puszysta i jednolita.

    Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].

    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
    Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

    Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

    Odstawiamy do wystygnięcia, następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.

  2. Galaretkę należy rozpuscić w 200 ml. wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Do przestygnietej, lekko tężejącej galaretki- dodajemy pokrojone na drobno truskawki.
    W oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.

  3. Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy!
    Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki.

  4. KREM ŚMIETANKOWY:
    Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu. Rozdrabniamy serek za pomocą łyżki.
    Następnie całość miksujemy,aż do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.

  5. PRZEKŁADANIE TORTU:

    Biszkopt kroimy na trzy równe blaty.
    Kładziemy pierwszy blat na paterze i delikatnie nasączamy herbatą.

  6. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu truskawkowego,który równomiernie rozprowadzamy.
    Przykrywamy kolejnym blatem-nasączamy i wykładamy na niego pozostałą ilość kremu truskawkowego.

  7. Równomiernie rozprowadzoną, drugą warstwę kremu truskawkowego-przykrywamy ostatnim blatem,który również nasączamy.
    Na górę tortu wykładamy krem śmietankowy (mniej więcej połowę całej ilości).

  8. Krem śmietankowy rozprowadzamy równomiernie na bokach oraz górze tortu.(Pozostałą ilość kremu wykorzystamy do ozdobienia).
    Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.

  9. DEKOROWANIE:
    Truskawki kroimy na większe,płaskie kawałki.

  10. Obkładamy truskawkami boki tortu.

  11. Pozostałe kawałki truskawek-kroimy wzdłuż i ozdabiamy nimi górę tortu.

  12. Pozostały krem śmietankowy umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z dużą końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’. Wykonujemy kremowe zdobienia dookoła góry tortu…
    i tort jest gotowy!!!

  13. Gotowy tort przechowujemy w lodówce!

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń