Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort truskawkowy z bitą śmietaną, przepleniony aromatem truskawek, delikatny po prostu rozpływa się w ustach.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3564
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 2140
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30525
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3564
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 2140
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30525
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu biszkopt przekroić na cztery blaty.
Krem Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać tężejąca galaretkę Blat nasączyć ponczem, posmarować 2 łyżkami śmietany ułożyć połowę truskawek na nie wyłożyć 2 łyżki śmietany i rozsmarować, przykryć kolejnym blatem nasączyć posmarować śmietaną przykryć kolejnym blatem biszkoptowym nasączyć ponczem, posmarować 2 łyżkami śmietany ułożyć połowę truskawek na nie wyłożyć 2 łyżki śmietany i rozsmarować, przykryć ostatnim biszkoptem i rozsmarować pozostałą śmietaną. Tort wstawić na 20 minut do lodówki.
W czasie gdy tort się chłodzić przygotować krem do dekoracji, śmietanę fix oraz cukier waniliowy ubić na sztywno. 1/3 kremu przełożyć do szprycy posłuży do dekoracji. Pozostałą śmietaną otynkować tort, na wierzchu dokoła tortu szprycować pozostałą śmietanę w środku ułożyć truskawki i posypać cukrem pudrem.