Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort truskawkowy z bitą śmietaną, przepleniony aromatem truskawek, delikatny po prostu rozpływa się w ustach.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2289
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 678
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8734
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2289
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 678
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8734
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu biszkopt przekroić na cztery blaty.
Krem Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać tężejąca galaretkę Blat nasączyć ponczem, posmarować 2 łyżkami śmietany ułożyć połowę truskawek na nie wyłożyć 2 łyżki śmietany i rozsmarować, przykryć kolejnym blatem nasączyć posmarować śmietaną przykryć kolejnym blatem biszkoptowym nasączyć ponczem, posmarować 2 łyżkami śmietany ułożyć połowę truskawek na nie wyłożyć 2 łyżki śmietany i rozsmarować, przykryć ostatnim biszkoptem i rozsmarować pozostałą śmietaną. Tort wstawić na 20 minut do lodówki.
W czasie gdy tort się chłodzić przygotować krem do dekoracji, śmietanę fix oraz cukier waniliowy ubić na sztywno. 1/3 kremu przełożyć do szprycy posłuży do dekoracji. Pozostałą śmietaną otynkować tort, na wierzchu dokoła tortu szprycować pozostałą śmietanę w środku ułożyć truskawki i posypać cukrem pudrem.