Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zrobiony jest z okazji kolejnych i to 50 urodzin czyli Abrahama. Tort zrobiony z kremem śmietankowo - serowym bo taki lubimy najbardziej. Tort prosty w wykonaniu a za razem bardzo smaczny.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Składniki
Biszkopt zawsze robię tak samo, tylko zmieniają sie proporcje składników. 1. Białka miksujemy na sztywno, dodając szczyptę soli, ciągle miksując dodajemy cukier, żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą powoli wsypywać do masy białkowej delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. 2. Po upieczeniu biszkopt studzimy, kroimy na 3 równe blaty, blaty nasączamy kawą wymieszaną z likierem , płyn dosładzamy 1 łyżką cukru brązowego 3. Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix . Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem , łączymy delikatnie z ubitą śmietaną. 4. Składanie tortu: Pierwszy blat smarujemy dżemem wiśniowym bo taki lubimy nakładamy część kremu , przykrywamy drugim blatem , smarujemy dżemem , nakładamy pozostały krem ( trochę zostawiamy na rozetki), nakładam trzeci ostatni blat. Cały tort smarujmy gotowym kremem przygotowanym według opisu na opakowaniu , dekorujemy według swojego uznania. Ja udekorowałam rozetkami z kremu śmietankowo -serowego , różyczkami które zrobiłam sama z masy cukrowej, koralikami cukrowymi , a boki tortu obsypałam pokruszoną masą cukrową, która mi kiedyś została gdy robiłam różyczki. Pocięłam i wysuszyłam i mam do dekoracji tortów.