Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt przełożony śmietanką z galaretką, do tego aksamitny cytrynowy krem i to co dzieci lubią najbardziej - dżem malinowy :) Idealny pomysł na tort urodzinowy dla dziecka. Zapewniam Was, że na roczku mojego synka zrobił furorę :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22640
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14969
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4743
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44814
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 656
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 708
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22640
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14969
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4743
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44814
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 656
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 708
Składniki
BISZKOPT 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, dalej ubijać. 2. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. 3. Całość przelać na formę do pieczenia, piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min. 4. Upieczony tort zostawić do wystygnięcia. Można obrócić do góry dnem i podeprzeć. 5. Po wystudzeniu przekroić na 4 części. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
ŚMIETANKA - PTASIE MLECZKO 1. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. 2. Jedno opakowanie śmietany 30% (mocno schłodzonej) ubić na sztywno, a następnie delikatnie dodać jedną wystudzoną galaretkę. Od razu przełożyć na płat tortu 3. Z drugą śmietanką postąpić tak samo, dodając drugą galaretkę.
KREM CYTRYNOWY 1. Margarynę (najlepiej miękką) zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i żółtkiem na pulchną masę. Na sam koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny.
PRZEŁOŻENIE TORTU 1. Biszkopt 2. Śmietana z galaretką czerwoną 3. Biszkopt 4. Cienka warstwa kremu oraz dżem malinowy 5. Biszkopt 6. Śmietana z galaretką zieloną 7. Biszkopt 8. Krem cytrynowy, opłatek dekoracyjny, skórka pomarańczowa