Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy - ptasie mleczko

Tort urodzinowy - ptasie mleczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 1519

Puszysty biszkopt przełożony śmietanką z galaretką, do tego aksamitny cytrynowy krem i to co dzieci lubią najbardziej - dżem malinowy :) Idealny pomysł na tort urodzinowy dla dziecka. Zapewniam Was, że na roczku mojego synka zrobił furorę :)

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 9 szt.
  • Cukier 1 1/3 szklanki
  • Mąka wrocławska 1 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki
  • ŚMIETANKA -PTASIE MLECZKO
  • Śmietana 30% 2 szt. po 500 ml.
  • Galaretka czerwona 1 1/2 szt.
  • Galaretka zielona 1 1/2 szt.
  • Woda 1 szklanki
  • KREM CYTRYNOWY
  • Margaryna Kasia maślany smak 250 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Zółtko 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Cukier 2 łyżki
  • Cyryna 1/2 szt.
  • DEKORACJA i PRZEŁOŻENIE
  • Dżem maliwnoy
  • Opłatek dekoracyjny z dowolnym motywem
  • Skórka pomarańczowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, dalej ubijać.

    2. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.

    3. Całość przelać na formę do pieczenia, piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min.

    4. Upieczony tort zostawić do wystygnięcia. Można obrócić do góry dnem i podeprzeć.

    5. Po wystudzeniu przekroić na 4 części. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

  2. ŚMIETANKA - PTASIE MLECZKO

    1. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody.

    2. Jedno opakowanie śmietany 30% (mocno schłodzonej) ubić na sztywno, a następnie delikatnie dodać jedną wystudzoną galaretkę. Od razu przełożyć na płat tortu

    3. Z drugą śmietanką postąpić tak samo, dodając drugą galaretkę.

  3. KREM CYTRYNOWY

    1. Margarynę (najlepiej miękką) zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i żółtkiem na pulchną masę. Na sam koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny.

  4. PRZEŁOŻENIE TORTU

    1. Biszkopt
    2. Śmietana z galaretką czerwoną
    3. Biszkopt
    4. Cienka warstwa kremu oraz dżem malinowy
    5. Biszkopt
    6. Śmietana z galaretką zieloną
    7. Biszkopt
    8. Krem cytrynowy, opłatek dekoracyjny, skórka pomarańczowa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 25 stycznia 2018 Tort niebo w ...poproszę kawałeczek,normalne zaśliniłam się:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń