Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem serowo-toffim. Oblany polewą czekoladową z namalowanymi różami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
biszkopt- Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. Przekroić na 3 krążki.
frutizella- Wiśnie w żelu, porozrzucać na blat w tortownicy i drugi środkowy, nie rozsmarowywać.
krem- Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i kremem w proszku.Potem dodawać porcjami ser imperial oraz serki waniliowe i zmiksować.Następnie dolewać powoli żelatynę, cały czas miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części. Jedną wylać na blat w tortownicy z frutiżellą.
Przykryć drugim blatem z wiśniami.
Wyłożyć resztę kremu. Przykryć górą biszkoptu.Całość schłodzić, kilka godzin w lodówce.
Zdjąć obręcz z tortownicy.
polewa czekoladowa- Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać masło. Mieszać do rozpuszczenia i odstawić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do gorącej polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą oblać cały tort.Można było przed polewą, obtynkować tort, byłby równiejszy.
Na zastygłej polewie naszkicować wzór,można wykałaczką.
Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką, nad parą. Przelać do rożka i nanieść kontury wzoru. W odpowiednie kontury, posypać danym kolorem posypki. Ułożyć perełki cukrowe. Całość schłodzić.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.