Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem serowo-toffim. Oblany polewą czekoladową z namalowanymi różami.
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9167
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 19
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10448
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 15
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 28
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9167
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 19
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10448
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 15
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 28
Składniki
biszkopt- Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. Przekroić na 3 krążki.
frutizella- Wiśnie w żelu, porozrzucać na blat w tortownicy i drugi środkowy, nie rozsmarowywać.
krem- Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i kremem w proszku.Potem dodawać porcjami ser imperial oraz serki waniliowe i zmiksować.Następnie dolewać powoli żelatynę, cały czas miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części. Jedną wylać na blat w tortownicy z frutiżellą.
Przykryć drugim blatem z wiśniami.
Wyłożyć resztę kremu. Przykryć górą biszkoptu.Całość schłodzić, kilka godzin w lodówce.
Zdjąć obręcz z tortownicy.
polewa czekoladowa- Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać masło. Mieszać do rozpuszczenia i odstawić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do gorącej polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą oblać cały tort.Można było przed polewą, obtynkować tort, byłby równiejszy.
Na zastygłej polewie naszkicować wzór,można wykałaczką.
Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką, nad parą. Przelać do rożka i nanieść kontury wzoru. W odpowiednie kontury, posypać danym kolorem posypki. Ułożyć perełki cukrowe. Całość schłodzić.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.