Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem i kremem serowym. Tort udekorowany rozetkami w kształcie różyczek.Tort na urodzinową imprezę.
Łazanki z kiszoną kapustą i boczkiem to świetny pomysł na prosty w przygotowa...
Odsłon: 11667
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 562
Łazanki z kiszoną kapustą i boczkiem to świetny pomysł na prosty w przygotowa...
Odsłon: 11667
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 562
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
Spód biszkoptu, włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt, dodatkowo zabezpieczając wyżej boki.. Albo ułożyć do tortownicy, troszkę mniejszej.Ja tak robię, piekę w fi 27 a składam w 26.Wtedy warstwy są równiejsze i stabilniejsze. nasączenie- Połową frużeliny nasączyć blat biszkoptowy w tortownicy. krem serowo-jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem z serem, jogurtem i frużeliną. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć resztą frużeliny malinowej. krem serowy-Postąpić jak z pierwszym kremem, z tym że bez frużeliny i z żelatyną inaczej. Zaraz po rozmieszaniu żelatyny, 1 łyżkę dodać do dżemu brzoskwiniowego i wymieszać.Krem wyłożyć do tortownicy.
Na środek wylać mus brzoskwiniowy.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć tort na paterze.
obłożenie- Zmiksować śmietankę z kremem, w/g wskazówek na opakowaniu. Odłożyć 1/4 na listki. Resztą posmarować cały tort.
rozetki- Zmiksować krem jak poprzedni. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Zrobić w/g własnej fantazji rozetki, w kształcie różyczek. Pozostawiony krem śmietankowy, zafarbować na zielono, przełożyć do woreczka z odpowiednią tylką i zrobić listki obok różyczek. Tort przechowywać w lodówce, kroić ciepłym nożem.