Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty tort idealny na Walentynki.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 15
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3438
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 98
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 15
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3438
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 98
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Składniki
CIASTO Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie po jednym żółtku, cały czas ubijać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek. Delikatnie wymieszać łopatką. Na końcu dodać olej i ponownie delikatnie wymieszać. Wylać na formę i piec ok. 35 minut w temp. 180°C. Zimne ciasto wyjąć z formy i przeciąć na 3 blaty.
KREM BUDYNIOWY 250 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Do drugiej części mleka dodać 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, aby pozbyć się grudek. Do gotującego mleka wlać przygotowaną mieszankę. Gotować kilka minut cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń nakryć folią (tak, aby dotykała jego powierzchni) i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło utrzeć. Następnie po łyżce dodawać zimny budyń i cały czas miksować. Pierwszy blat ciasta posmarować obficie kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem i posmarować go dżemem malinowym. Przykryć trzecim blatem. Na środku położyć wycięte z papieru serce. Dookoła rozsmarować masę budyniową, masą pokryć także boki. Ciasto oblepić wiórkami kokosowymi. Zdjąć papierowe serce i w jego miejscu rozsmarować dżem. Gotowe!