Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poniżej znajdziecie przepis na ostatnie dzieło - tort z kokosową wkładką i masą budyniową, a zatem jest idealną alternatywą dla klasycznych tortów opartych na kremówce ;)
Oto propsto z magicznego ogrodu przesmaczne i zdrowe warzywa i owoce czyli ....
Odsłon: 16
Kalina koralowa to nie tylko roślina ozdobna, ale i lecznicza. Z jej owoców p...
Odsłon: 21
Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mi...
Odsłon: 187
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 251
Oto propsto z magicznego ogrodu przesmaczne i zdrowe warzywa i owoce czyli ....
Odsłon: 16
Kalina koralowa to nie tylko roślina ozdobna, ale i lecznicza. Z jej owoców p...
Odsłon: 21
Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mi...
Odsłon: 187
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 251
Składniki
Średnica tortownicy 26 cm. Na początku zajmujemy się biszkoptem. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem około 20-25 minut, do suchego patyczka. Upieczony zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Następnie przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy do nich cukier i dokładnie ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (spód wyłóżcie papierem do pieczenia), a następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem (170°C bez termoobiegu) około 30 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Póżniej przygotowujemy masy. Połowę mleka z cukrem zagotowujemy, aż cukier się rozpuści. Do drugiej połowy mleka dodajemy budynie, żółtka i obie mąki, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy je do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Kiedy składniki się połączą i zgęstnieją masę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w zimne miejsce. Masa musi całkowicie ostygnąć.
Następnie ucieramy masło na jasną masę. Dodajemy do niego stopniowo budyń i dokładnie ucieramy. Na koniec dzielimy ją na dwie równe części.
Do jednej z nich dodajemy adwokat, a do drugiej nutelli i dokładnie mieszamy. Masy nie są bardzo słodkie więc spróbujcie je i ewentualnie dosłodźcie cukrem pudrem jeśli lubicie bardziej słodkie ;)
Biszkopt przecinamy na pół. Smarujemy ciemną masą (około 1/3 zostawiając trochę do dekoracji). Następnie przykrywamy ciastem kokosowym, które następnie smarujemy jasną masą (tu również około 1/3 zostawiamy do dekoracji). Całość przykrywamy drugą połową biszkoptu. Boki tortu smarujemy ciemną masą i ładnie wyrównujemy, a później górę pokrywamy jasną masą. Polewę czekoladową rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Dekorujemy nią górę tortu. Na koniec ozdabiamy świeżymi kwiatkami bratków. Tort pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do zastygnięcia. Smacznego ;)