Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracochłonny. Jego wykonanie jest bardzo proste, a tort ładnie się prezentuje... a jeszcze lepiej smakuje.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3109
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102034
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6417
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3109
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102034
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6417
Składniki
Upiec biszkopt - Białka oddzielić od żółtek. Białka jajek ubijamy, dodając cukier puder. Do sztywnej piany, ciągle ubijając mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie dosypujemy do ubitych jajek. Całość dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia) o średnicy około 29cm i pieczemy przez 35-40min w 170st. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku, po czym odwracamy go do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
Budyń - odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zimne mleko wymieszać z żółtkami, a następnie roztrzepać z mąką. Wlać do gorącego mleka i zagotować. Ciągle mieszać, by nie było grudek, chwilę gotować. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem - utrzeć masło na pulchną masę, a następnie ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać spirytus.
Krem podzielić na dwie części. Pierwszą wymieszać z pokrojonym ananasem, skórką z pomarańczy i sokiem z cytryny, drugą z kakao i rozdrobnionymi orzechami i czekoladą oraz rodzynkami.
Biszkopt nasączyć spirytusem, a następnie wyłożyć na niego masę kakaową. Wyrównać wierzch i wstawić ciasto do lodówki. Kiedy masa odrobinę stężeje, wyłożyć na nią masę z ananasem i ponownie wyrównać wierzch. Ciasto odstawić do lodówki aż stężeje.
Ciasto można udekorować polewać lub galaretką, startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
Ilość i rodzaj dodanych do kremu bakalii zależy od naszych preferencji. Do masy można dodać brzoskwinie z puszki, kolorowe kostki galaretki, białą czekoladę.