Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy z kremem dżemowym. Tort z rozetkami i ozdobami z czekolady.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Obrócić z powrotem na sam spód tortownicy. Przekroić na 3 blaty.Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
nasączenie-Kawę zaparzyć przegotowaną gorącą wodą, pocukrować. Mniejszą połową nasączyć blat w tortownicy
krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek, dżem i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć resztą kawy.
Szybko wyłożyć resztę kremu. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu,zdjąć zabezpieczenia, ułożyć tort na paterze.
obłożenie-Śmietankę ubić z kremem w/g wskazówek na opakowaniu i posmarować cały tort. rozetki- Zrobić jak poprzedni krem. Włożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na górze tortu.Ozdobić czekoladowymi dekoracjami i pralinkami. Tort przechowywać w lodówce.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.