Desery Przepis na:
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną

Składniki
- Biszkopt :
- 8 jajek
- 1 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 15 dag zmielonych orzechów włoskich
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Masa kajmakowa :
duży, gęsty jogurt naturalny
1/2 puszki masy kajmakowej
2 łyżki żelatyny
Masa śmietanowa :
400ml śmietany 30 lub 36%
cukier puder do smaku
1/2 śmietan-fixy
Poncz:
2/3 szkl wody
cukier waniliowy
1/3 szkl. cukru
1 kieliszek spirytusu
2-3 łyżki rumu
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
orzechy włoskie do dekoracji
-
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać!).Do formy wlać ciasto. Piec w 170st C. ok. 50 min do suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości 60 cm. Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części.
Poncz: Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy - odstawiamy.
Masa kajmakowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt ubijamy ok. 5 min do czasu spienienia, dodajemy do łyżce kasy kajmakowej ciągle miksując. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy, całość odstawiamy np. do lodówki, aby masa nam zastygła.
Masa śmietanowa : Śmietanę ubijamy (pamiętajmy aby nie robić tego za długo bo wyjdzie nam masło), dodajemy pod koniec cukier i śmietan-fixy.
-
Przełożenie:
1 część biszkoptu --> nasączamy
masa kajmakowa
2 część biszkoptu --> nasączamy
warstwa dżemu z czarnej porzeczki --> masa śmietanowa --> ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie
3 część biszkoptu --> nasączamy
wierzch i boki smarujemy masą kajmakową, która nam została (na górze ma być grubsza warstwa, a na bokach tylko tyle aby orzechy nam się dobrze przykleiły)
boki obsypujemy posiekanymi drobno orzechami
Odstawiamy tort najlepiej na całą noc.
Komentarze do przepisu (5)

anulka12 17 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe połączenie kajmaku z jogurtem oraz bitą śmietaną złamane czarną porzeczka. Trochę pracochłonny, ale efekt końcowy bardzo smakowity.0 Kto głosował? | Odpowiedz

anulka12 30 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
Wspaniały! Za kilka dni moja mama obchodzi urodziny, zrobię jej niespodziankę :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

zlytygrysek 24 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
Coś pięknego i pysznego. Powinien być na pierwszej stronie Smakera :) 6 !0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 24 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
pyszności, przepis na 6!2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivette 24 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
Super! Aż ślinka cieknie...:)5 Kto głosował? | Odpowiedz