Do góry

Desery Przepis na:

Tort z masłem orzechowym i bananami

Tort z masłem orzechowym i bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10710

Dodano:

Odsłon: 4993

Tort jest dosyć ciężki i sycący, dla amatorów tostów z masłem orzechowym i dżemem :-)

Składniki

  • Czekoladowe ciasto:
  • jajko duże 4
  • cukier 1 szkl.
  • mleko 200 ml
  • olej roślinny 170 ml
  • mąka pszenna 20 dag
  • kakao 8 dag
  • soda oczyszczona 1/2 płaskiej łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 i 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Jasny biszkopt:
  • jajko duże 2
  • cukier 1/3 szkl.
  • budyń śmietankowy lub waniliowy 1 op.
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Krem orzechowy:
  • mascarpone 50 dag
  • masło orzechowe 30 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 300 ml
  • cukier puder 5 dag (lub do smaku)
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • banany 2
  • sok z cytryny do bananów
  • garśc orzeszków ziemnych do dekoracji (u mnie solone)
  • poncz - woda z sokiem z cytryny i cukrem pudrem
  • Polewa czekoladowa:
  • czekolada gorzka 5 dag + olej kokosowy 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort z masłem orzechowym i bananami

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe i biszkopt pieke zawsze dzień wczesniej.

    Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W misce roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier - wymieszać do połączenia.

    Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

    Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
    Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 2 części.

    Jasny biszkopt: Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. W misce ubic białka do otrzymania gęstej, białej piany, stopniowo dodawac po łyżce cukier, nadal ubijając. Następnie dodać przesiany budyń z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełozyc do tortownicy (21-22cm) wyłozonej papierem do pieczenia, samo dno. Piec w temp. 170 stopni ok. 20 min (lub do tzw. suchego patyczka). Blachę z biszkoptem po wyjęciu z piekarnika zrzucić na podłoge z wysokości ok. 40-50 cm, wystudzić.

    Krem orzechowy: Schłodzone mascarpone i śmietankę oraz masło orzechowe w temp. pokojowej i cukier puder nalezy ubić w jednej misce do otrzymania gęstego, jednolitego kremu. Mozna na chwilę wstawić do lodówki.

    Banany pokroić w dosyć grube plastry, obtoczyc w soku z cytryny aby nie ciemniały.

    Na paterze nalezy ułozyć 1 blat ciasta czekoladowego, naponczować dosyć mocno, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, posmarować 1/3 cześci kremu, ułozyć połowę bananów, następnie przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego, nasączyć ponczem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, kolejną cześcią kremu, ułozyć resztę bananów. Na wierzch ułozyć jasny biszkopt (jesli urośnie zbyt wysoki, mozna troche odkroić. Lekko naponczować. Całośc wstawic do lodówki na ok. pół godz do schłodzenia. Następnie wierzch i boli tortu posmarowac kremem. Wstawić do lodówki do schłodzienia na ok. 1 godz.

    Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Odstawić do ostudzenia. Kiedy jest już zupełnie przestudzona, przełożyć do woreczka foliowego, odciąć rożek i dekorować wyciskając na brzegi tortu. Wierzch udekorować pokruszonym ciastem czarno-białym i orzeszkami

  2. Tort schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

  3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń