Do góry

Desery Przepis na:

Tort z Sercem

Tort z Sercem

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7898

Dodano:

Odsłon: 224

Tort na Walentynki typu śmietanowego. Tort z kolorowymi rozetkami i sercem galaretkowym.

Składniki

  • BISZKOPT: -7 jajek -180 g. cukru
  • -120 g. mąki tortowej -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -ok.300 ml.rzadkiego musu porzeczkowego
  • KREM JEŻYNOWY:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego
  • -150 ml. frużeliny jagodowej,przetartej
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego -25 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wody -100 g. gorzkiej czekolady
  • OBŁOŻENIE I ROZETKI:-500 g. serka mascarpone
  • -600 ml.śmietanki 30 % -300 g. białej czekolady
  • farbki: -fioletowy jadalny barwnik -zielony jadalny barwnik
  • GALARETKA: -300 ml.wody -1 galaretka wiśniowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort z Sercem

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej kroić.

  2. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć i włożyć podkładkę do tortów. Ten blat biszkoptowy nasączyć połową musu porzeczkowego.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem, jogurtem i frużeliną jagodową. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.

  5. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że na koniec po żelatynie wmieszać tartą czekoladę. Wylać do tortownicy i wyrównać.

  6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić przez całą noc.

  7. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść tort, wraz z podkładką na paterę.

  8. obłożenie-Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance nad parą. Najlepiej to zrobić wieczorem i przez całą noc schłodzić tą czekoladową śmietankę. Serki zmiksować, dolewając zimną czekoladową śmietankę.Mniejszą połową kremu, posmarować cały tort. Na bokach zrobić ozdobny szlaczek, specjalną szpatułką.

  9. Na środku tortu zaznaczyć kontury serca.

  10. Część pozostawionego kremu zafarbować na fioletowo a małą część na zielono.Na kawałek folii spożywczej rozłożyć fioletowy krem a po środku pasek białego.Folię zawinąć i włożyć do woreczka cukierniczego z tylką typu rosyjskiego.

  11. Zrobić rozetki na górze tortu, zostawiając puste miejsce na serce.
    Zielonym kremem zrobić listki, specjalną tylką na listki. Na dole zrobić fioletowy łańcuszek rozetek.

  12. galaretka-Na przegotowanej gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Ostudzić do lekkiego tężenia. Delikatnie łyżka za łyżką nalać tężejącą galaretkę w zaznaczone serce na górze tortu.Tort schłodzić i przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń