Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z ciemnym biszkoptem. Tort z dwoma musami i kremem z mascarpone.Tort z dekoracją z mleka w proszku i czekolady.Tort na imprezę urodzinową.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2754
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1279
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 733
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 81
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2754
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1279
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 733
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 81
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm. z wyłożonym kołem papieru do pieczenia na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po upieczeniu, odstawić na 5-7 min. obkroić rant tortownicy. Obrócić na ręcznik,zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, bo łatwiej się kroi. Spodni blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
krem-Zmiksować śmietankę z pudrem i serkiem. Potem dosypywać śnieżkę i zmiksować. Przełożyć połowę do worka cukierniczego i zrobić okrąg wokół rantu tortownicy.Troszkę wyrównać będzie to zabezpieczenie dla musu.
mus brzoskwiniowy-Brzoskwinie odsączyć, rozdrobnić blenderem, albo przetrzeć przez sito. Dopełnić sokiem do pół litra płynu. Zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretki brzoskwiniowe. Ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać w środek okręgu w tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i zrobić taki sam okręg kremem jak poprzednio. mus malinowy-Maliny z jeżynami rozgotować z odrobiną wody i cukrem.Przetrzeć przez sito, uzupełnić wodą do pół litra. Ponownie zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretki malinowe.Postąpić jak z poprzednim musem, wylać tężejący w środek tortownicy.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
obłożenie-Zmiksować śmietankę z serkiem, potem z suchym kremem.Posmarować cały tort a resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką, będzie na rozetki.
dekoracja-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory.
Ozdoby pomalować jadalnymi farbkami. Ja suche rozmieszałam z odrobiną alkoholu. Można było przed robieniem ozdób zafarbować masę na różne kolory.
podkład pod ozdoby-Polewę roztopić w/g wskazówek na opakowaniu. 2/3 polewy rozprowadzić na spodzie tortownicy wyłożonej okręgiem papieru do pieczenia.Ale mniejszej 23 cm.Troszkę poklepać, żeby równomiernie polewa rozprowadziła się. Jak trochę przestygnie to resztą polewy już ciut gęstniejącej, zrobić rant pod ozdoby.
Ułożyć różyczki i listki tworząc wianek.
Na górze tortu delikatnie ułożyć dekorację. Wokół zrobić rozetki na dole tortu.
Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.