Do góry

Desery Przepis na:

Tort zamek jak z Krainy Lodu

Tort zamek jak z Krainy Lodu

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 2236

Zachwyci każdą małą dziewczynkę.

Składniki

  • Biszkopt na dużą tortownicę:
  • 4 jajka x 3
  • 4 łyżki cukru x 3
  • 4 łyżki mąki tortowe x 3
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia x 3
  • szczypta soli x 3
  • szczypta niebieskiego barwnika w peoszku x 3
  • Biszkopt na dużą blachę:
  • 4 jajka x 2
  • 4 łyżki cukru x 2
  • 4 łyzki mąki tortowej x 2
  • 1/2 łyżeczki peoszku do piueczenia x 2
  • szczypta soli x 2
  • szczypta niebieskiego barwnika x 2
  • Masa:
  • 2 kostki masła temperatura pokojowa
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 cukry waniliowe lub 1 łyżeczka esencja waniliowa
  • 2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kawy cappuccino w proszku smak orzechowy
  • Lukier królewski:
  • 4 białka
  • 6 szklanek cukru pudru
  • barwnik spożywczy w proszku kolor niebieski
  • Podstawowa masa lukrowa:
  • 4 kostki masła o temperatuże pokojowej
  • 2 kg cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy
  • Ponadto:
  • 4 małe kubeczki do lodów w kształcie stożka
  • 5 dużych kubeczków do lodów w kształcie stożka
  • długie patyczki do szaszłyków
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku zrobiłam biszkopty najpierw te w tortownicy, a potem te w blaszce robi je się tak samo tylko formę zmieniłam. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy szczyptę niebieskiego barwnika i proszek do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Biszkopty pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu biszkopty studzimy na kratce.


    W między czasie jak się nam pieką biszkopty to robimy masę budyniową. Do mleka dodajemy żółtka, mąkę, budynie, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy budyń na wolnym ogniu cały czas mieszając, tak aby nam masa nie przywarła do dna. Po ugotowaniu odstawiamy budyń do ostygnięcia najlepiej pod przykryciem.

  2. W między czasie możemy również zrobić lukier królewski z którego zrobimy wieże do zamku; Białka mieszamy z cukrem pudrem do chwili aż powstanie nam gęsty, ale lejący się lukier. Gdy lukier będzie już gotowy odkładamy 1/3 do miseczki, a do reszty dodajemy niebieski barwnik, w takiej ilości aby uzyskać odpowiadający nam kolor.

  3. Dokładnie mieszamy i maczamy w nim wszystkie 9 kubeczków do lodów i odstawiamy do zastygnięcia.

  4. Białym lukrem na każdym stożku robimy imitację śnieżnych szczytów, jak na zdjęciach poniżej.

  5. Kiedy wszystkie biszkopty będą już upieczone, a budyń wystudzony wówczas zabieramy się za masę. Masło na masę ucieramy na gładko. Stopniowo do masła dodajemy wystudzony budyń i miksujemy. Na końcu do masy dodajemy kawę cappuccino i miksujemy.

  6. Na biszkopt z tortownicy nakładamy 1/3 masy, rozprowadzamy po całości i nakładamy na to drugi biszkopt z tortownicy. Na ten również nakładamy 1/3 masy, rozprowadzamy po całości i nakładamy ostatni okrągły biszkopt

  7. W podłużnych biszkoptach za pomocą okrągłych foremek wycinamy kształty na wieże. 5 dużych kół i 2 małe kółka na środkowa wieżę. 12 średnich kół i 12 małych kółek na boczne wieże.

  8. Środkową wieżę przekładamy cieniutko masą kawową czyli 5 dużych kółek jeden za drugim a na wierzchu dwa małe całą wieżę przebijamy dużym patyczkiem od szaszłyków aby nam się nie rozsypała.

  9. Na tym etapie robimy masę lukrową: Masło(50 dag) na masę lukrową miksujemy, a następnie dodajemy do niego połowę cukru pudru(50 dag) , miksujemy a następnie dodajemy drugą połowę cukru pudru(50dag) i dalej miksujemy(około2-3 minuty) aż masa będzie biała i puszysta.

  10. 1/3 masy odkładamy i dodajemy do niej niebieski barwnik. Niebieska masę nakładamy na dolną część tortu, a na resztę białą. Jeżeli masa podczas ozdabiania zbyt nam zgęstnieje wówczas wkładamy ją na kilka sekund nie dłużej do mikrofalówki żeby się nam trochę roztopiła, bo przecież to samo masło z cukrem.


    Robimy kolejną porcję masy lukrowej tak jak poprzednio najpierw miksujemy masło, a potem dodajemy stopniowo cukier puder w takich samych proporcjach, tylko z tą różnicą że odkładamy tylko 2 łyżki masy do której dodajemy niebieski barwiki i tą że masą smarujemy środkową wieżę tak samo jak tort czyli niebieska od spodu a na górze biała masa.

  11. Boczne wieże robimy z trzech kółek biszkopta, czyli trzy średnie przekładamy masą kawową a następnie smarujemy taką wierze białą masą lukrową, z małymi wieżami robimy tak samo czyli trzy małe kółka przekładamy masa kawową, a następnie smarujemy wieżyczkę białą masą lukrową jak na zdjęciach. Muszą nam powstać 4 średnie wieżyczki i 4 małe wieżyczki.

  12. Na środek tortu nakładamy środkową wieżę i wbijamy do końca patyczek aby dobrze przymocować ją do tortu. Na szczyt nakładamy duży stożek lodowy. A łączenia stożka z wieżą dekorujemy masa lukrową. Średnie wierze ustawiamy po czterech bokach tortu. Na nie również nakładamy duże stożki od lodów. I również dekorujemy łączenia za pomocą masy lukrowej. Małe wieże ustawiamy na torcie a obok środkowej wierzy również z czterech stron. Na małe wieże nakładamy małe stożki po lodach i tak samo łączenia dekorujemy przy użyciu masy lukrowej. Drzwi do zamku robimy za pomocą lukru królewskiego białego. Tort dekorujemy resztą masy lukrowej. Wiem że opis wydaje się skomplikowany, ale po zdjęciach można dojść do ładu. Tort przechowujemy w lodówce.
    Smacznego !!!

  13. ;-D

  14. ;-)))

  15. ;-d

  16. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (33)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń