Do góry

Desery Przepis na:

Tortowe ciasto z wkładką serową.

Przepis dnia 2019-03-03
Tortowe ciasto z wkładką serową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 14784

Nie pamiętam kiedy już piekłam takie składane ciasto. Ostatnio to tylko coś tak na szybko. Postanowiłam się więc zmobilizować i powstało takie o to wspaniałe i niezwykle pyszne ciasto. Orzechowe biszkopty przełożone kremem budyniowym, a po środku wkładka serowa, bo przecież sernik kochamy. Napiszę, że dwa dni i było po cieście. Takie ciasto można upiec na świąteczny stół, urodziny czy inne uroczystości. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Polecam, upieczcie koniecznie. Słodkich wypieków Wam życzę :)

Składniki

  • Wkładka serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy
  • Biszkopty:
  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem :
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • Polewa:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.

  2. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.

  3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

  4. Przekładanie: Jeden biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i rozsmarowujemy pozostały krem, kładziemy drugi biszkopt, lekko dociskamy.

  5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

  6. Podanie: Tak wykonane ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
    Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
    Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
    U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 lutego Pyszne ciacho a dodatkowo ser.....już jestem w niebie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 lutego Super, z serową wkładką biorę w ciemno :) Jak widzę, pracy przy nim sporo, ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 24 lutego z pewnością opłaca się poświecić czas na takie ciasto :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 24 lutego Świetne i myślę, że warto poświęcić trochę czasu. Super :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 24 lutego Rewelacja,wygląda wspaniale :-) i ta wkładka serowa,mniaaaam
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń