Do góry

Desery Przepis na:

Tortowe serowo-truskawkowe

Tortowe serowo-truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 3457

Ciasto z dwoma kolorowymi biszkoptami. Ciasto przełożone kremem serowym z truskawkami. Ciasto bardzo delikatne i pyszne, może zastąpić tort.

Składniki

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -5 jajek -3/4 szklanki cukru
  • -3 budynie czekoladowe -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • BISZKOPT JASNY:
  • -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1 biały kisiel
  • - 2 białe budynie -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • NASĄCZYĆ:
  • -ok. 1/2 szklanki rzadkiej frużeliny malinowej
  • MASA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
  • -ok.200 g. truskawek -1 szklanka wody
  • -2 galaretki truskawkowe-1/2 kg. sera śmietankowego z wiaderka
  • -900 ml. śmietanki 30 %-100 g. cukru pudru
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. gorzkiej czekolady -100 g. mlecznej czekolady
  • -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić, ale nie przebić. Przesiewać do tego stopniowo budynie z proszkiem , delikatnie wymieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki(30x40) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* ok 25-30 min.
    Drugi biszkopt upiec tak samo, ale już z kisielem i budyniem.

  2. nasączenie-Biszkopt ciemny w blaszce, nasączyć frużeliną.

  3. masa-Truskawki rozdrobnić blenderem, dodać wodę i zagotować.Odstawić z palnika i zaraz wsypać galaretki. Wymieszać do rozpuszczenia galaretek i ostudzić do lekkiego tężenia.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem serem.Dolewać tężejącej galaretki i miksować. Na koniec zmiksować z letnią żelatyną. Zaraz wylać na biszkopt w blaszce.

  4. Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.

  5. polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i masłem.Rozsmarować na placku i schłodzić w lodówce. Kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń