Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowe na Tłusty Czwartek!
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 245
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 664
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17042
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 1032
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 245
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 664
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17042
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 1032
Składniki
Do mąki dodać szczyptę soli, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę. Przez chwilę wyrabiać ciasto, potem dodać spirytus i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyjąć na stolnicę. W razie potrzeby podsypać mąką i ponownie zagnieść dłońmi. Ciasto uderzać wałkiem (w ten sposób je napowietrzamy i będzie bardziej kruche). Rozwałkować i pociąć na równe prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrobić ok. 2 cm nacięcie. Przełożyć przez nie jedną stronę chruścika. W garnku rozgrzać olej. Do gorącego oleju włożyć kilka chruścików. Po kilkudziesięciu sekundach przewrócić je na drugą stronę. Upieczone chruściki wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Gdy ostygną, posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.