Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowe na Tłusty Czwartek!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 35
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2284
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 35
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2284
Składniki
Do mąki dodać szczyptę soli, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę. Przez chwilę wyrabiać ciasto, potem dodać spirytus i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyjąć na stolnicę. W razie potrzeby podsypać mąką i ponownie zagnieść dłońmi. Ciasto uderzać wałkiem (w ten sposób je napowietrzamy i będzie bardziej kruche). Rozwałkować i pociąć na równe prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrobić ok. 2 cm nacięcie. Przełożyć przez nie jedną stronę chruścika. W garnku rozgrzać olej. Do gorącego oleju włożyć kilka chruścików. Po kilkudziesięciu sekundach przewrócić je na drugą stronę. Upieczone chruściki wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Gdy ostygną, posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.